Анализи

Николинка и седемте плажлета!

   
Николинка и седемте плажлета!

 

 

 

 

 

Бившата министърка уреди "на кило" и забравените уж черноморски концесионери

 

В опит да бъде закрепен кабинетът "Борисов 3", началниците на държавата бяха принудени да приклекнат пред претенциите на коалиционният партньор Валери Симеонов. След тригодишна битка за друг министър на туризма, дойде моментът, в който патриотите получиха каквото искаха и поставиха начело на този, разтърсен от пандемията бранш, своята избраничка Мариана Тодорова. Сега обаче тя ще трябва да докаже, че може да танцува върху  жаравата, наследена от Николина Ангелкова  и обобщена в термина  "плажни концесии".

Спомен мил, спомен мой...

През август 2017 г., в качеството си на вицепремиер, Валери Симеонов заяви, че наематели и концесионери на плажове "клатят държавата през туризма". И подкрепи това  твърдение  с конкретни имена: "Наеематели и концесионери на плажове: "Слънчев бряг север" – Маджо; "Слънчев бряг централен" – братя Маргини; "Слънчев бряг юг" – Радо Слънцето; "Свети Влас" – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни; Обзор "Плаж Север" – братя Маргини; "Поморие изток" – Радо Слънцето; "Поморие юг" – братя Маргини, "Поморие централен" – Маргините, "Бургас – Северен плаж" – Маргините. С такова разпределение на наемателите на плажовете какъв туризъм можем да очакваме...?"

Темата за  отдавна договореното разпределение на плажната ивица между минимален брой богоизбрани, които биват  назначени за реални чорбаджии на морския бряг, отдавна боде петата на патриотите. Сега обаче техният министър се насади на пачи яйца и ще трябва да се пребори с наследството на Ангелкова.

А то, според познаващите материята, е твърде комплицирано. И сега ще стане ясно защо това е така.

Явно, след като е усетила накъде духа вятърът, бившата туристическа началничка ударно се е заела да изпълни  евентуалните си ангажименти към хората, които години наред й предоставяха  възможност да разхожда марковите си дрешки из коридорите на властта.

Само за месец тя успя да организира провеждането на процедурите за отдаване на концесия за 20 години на седем от уж забравените атрактивни плажове по Черноморието.

Шест от конкурсите вече приключиха, но - чудно защо ли? - резултатите за повечето от тях все още не са обявени.

Ако съдим по официалните данни, търгът за първия - "Иканталъка 2", един от най-красивите плажове край Каварна - е бил проведен на 26 юни "чрез видеоконферентна връзка“. Тук става дума  за стопанисването на брегова ивица с площ 6883 кв. м и с дължина  580 метра. Ангелкова вече е успяла да уреди договора за концесия със спечелилото  конкурса -  „Лайтхаус бийч“ ЕООД, което е било одобрено от кабинета преди десетина дни.

Концесионното възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 7302 лв. без ДДС, а предвидените инвестиции за целия срок на договора са в размер на 380 114 лева с ДДС.

Дружеството, което ще стопанисва този плажа през следващите две десетилетия, се управлява от Атанас Кьосев е дъщерно на регистрираното в Сейнт Винсент "Лайтхаус голф енд СПА хотел". То пък притежава луксозния голф и спа комплекс, който се намира на пет км от Балчик.

Името  на въпросния  стопанин едва ли е изненада за някого, тъй като през 2015 г. същата фирма спечели „конкурса“  за наем на същия плаж - в състезание сама със себе си. По това време тя се яви да наддава с едногодишна бизнес история и капитал от 100 лв., който до ден днешен не е увеличен дори с 10 стотинки.

Тогава контрактът беше подписан при годишна наемна цена от 5466 лева. Концесионерът се е задължил през целия срок на договора да предоставя на своите гости чадър и шезлонг - за по 10 лв. "парчето".

Следващият, приключил  конкурс е  за  "Къмпинг Градина - централен" – част 1, край Созопол. Комисията по избора на концесионер е заседавала на 10 юли, но все още няма официално обявен победител. Теренът тук е  с обща площ 79 978 кв. м., а  дължината на бреговата линия е 1224 метра. Обявеното минимално годишно концесионно възнаграждение е 71 598. 43 лева без ДДС. Но каква ще е сумата, на която ще бъде  подписан договора -  все още не е ясно.

От 1 юли 2016 г. морският плаж се стопанисваше от „ Къмпинг Южен бряг“ ЕООД, управлявано от Павел Христов . Краен собственик на ЕООД-то е регистрираното на остров Ман дружество „Блек Сий Пропърти Плс“. Ако съдим по данните в информационната система „Дакси“, всичките му дружествени дялове са заложени в Централна кооперативна банка. Едва ли тук ще се стигне до промяна в името на следващия собственик,  като се има предвид, че очевидно тази атрактивна част от нашето Черноморие привлича погледите и  интереса  все на  фирми с чуждо участие.

Тук е моментът да припомним, че в края на март „Алфа Дилеа“ ООД беше определена за концесионер на плаж „Градина - централен" - част 2. Дружеството е със седалище в столичния квартал „Банишора“ и се  управлява от Димитър Христов. Той притежава и минимален дял от собствеността, защото "останалите" 99.71 % от дружеството са на кипърската „ДЛА индъстриз лимитид“.

През последните 35-40 дни в Министерството на туризма очевидно е кипял доста трескав труд, защото на 10 юли е приключила „надпреварата“ и за другия созополски плаж -„Дюни“ . Според проектът на концесионния договор, общата му площ е 32 414 кв. м., а  дължината  на бреговата линия е 451 метра. Началната тръжна цена тук е 147 435.06 лв. без ДДС.

Както е известно от години плаж "Дюни" се стопанисва

от едноименното акционерно дружество на Людмил Стойков, което е собственик и на хотелския комплекс до брега. Последният контракт с "Дюни" АД беше подписан от Ангелкова преди три години. А самият Стойков е известен най-общо с четири неща - с бизнес със стомана и скрап, с курорта "Дюни", със спонсорството на президентската кампания на Георги Първанов и мегаделото за източването на 7.5 млн. евро по Програма САПАРД, което безславно катастрофира в т. нар. независим български съд.

През април 1999 г. Стойков купува срещу 2.7 млн. долара курортното селище "Дюни". Сега то включва 4 хотела (два от които петзвездни, на брега на морето) и вилно селище, разполагащо общо с 1297 стаи. Собствеността отдавна е прехвърлена към офшорни компании.

Според списъка на акционерите, присъствали на едно от последните общи събрания на дружеството, регистрирано на Сейшелските острови - "Класик травел сървисис", то владее  72% от капитала, а  27% държи  "Бест травел", регистрирано в Белиз. Инак, "Дюни" АД се управлява от Елза Радкова, която - според информации в медиите - е дългогодишна спътница в живота на Стойков. Радкова е управител и на "Астория груп" ЕООД, което е еднолична собственост на "Дюни" АД.

"Астория груп" ЕООД е регистрирано в средата на април 2014 година. Формално то е наемател на столичния хотел "Родина", който през 2014 г. го купи след оферта от 25 млн. лв., подадена чрез  "Дюни" АД. Сделката бе сключена чак на четвъртия поред търг за продажба на хотела.

 „Уморителен“ ден за Ангелкова е бил 13 юли.

Тогава са  приключили процедурите по възлагане на още две концесии. Първата е за морски плаж "Поморие - юг". Кой я е спечелил? Засега не е ясно. И в този случай кандидатите са „пресявани“ чрез видео-конферентна връзка.

Обща площ, за която са се „борили“ дистанционно участниците в процедурата е 47 159 кв. м., дължина на бреговата линия е 812 м., а минималното годишно концесионно възнаграждение - 180 880.13 лв. без ДДС.

През 2006 г. „Виа понтика-Поморие“ ООД - дъщерна фирма на „Феста холдинг“, получи 15-годишната концесия за стопанисването на този плаж. Тогава, в инвестиционната програма на дружеството, бяха предвидени разходи за благоустройство на плажа в размер на 2.1 млн. лева.

Интересите на тази компания към  региона не са от вчера. Тя направи сериозни инвестиции за развитието на винения туризъм в района на Поморие. Изгради и едноименен комплекс близо до морския бряг, който отчасти бе финансиран със средства по Програма САПАРД. Комплексът бе построен около действаща винарска изба, създадена през 1932 година.

Явно обаче работата с плажната ивица не е тръгнала добре (или пък се е наложило друго споразумение?!), защото  през годините стопаните на плажа се сменят.

През 2016 г. фирма "Фаст ком" ЕООД, собственост на Славчо Събев, успя да сключи  договор за петгодишен наем на плаж "Поморие-юг". А година по-късно пребори конкуренцията и за 20-годишната концесия за централния плаж в Поморие.

Както в. „БАНКЕРЪ“ писа още тогава, Събев далеч не е случаен играч. Ако се проследи историята на фирмата му в  архива на "Държавен вестник", ще се види, че тя е регистрирана на 28 ноември 1997 г.,  а като нейни собственици са вписани Красимир Маринов (Големия Маргин), Димитрий Минев (Димата Руснака) и Райчо Райчев.

През 1999 г. се появява още едно познато име - Румен Гайтански (Вълка). Сменят се и хората в управлението му - Големия Маргин напуска, а на негово място влиза Любен Пехливанов.  Явно при последващото преразпределение на  "сикаджийското" наследство, тази част се е паднала на Събев.
На същата дата, на която са се случили описаните дотук "активни мероприятия" – 13 юли,  в Министерството на туризма са решавали съдбата и на концесията за несебърския плаж „Обзор - Мотела“.

Плажната ивица е с обща площ 69 047 кв. м. и дължина на бреговата линия от 1138 м., а първоначална  тръжна цена - 105 924.15 лв. без ДДС.

И тук - нещо любопитно: на 10 януари 2012 г., когато с плажовете все още се занимава Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тогавашният министър Лиляна Павлова сключва договор за същия обект с единствения кандидат - варненската „Турист инвестмънт“ ЕООД. Цената е горе-долу същата - 133 333 лева. Само че... площта на концесионираната плажна ивица е 73 181 кв. метра. Тоест - с 4134 квадрата повече.
Дружеството е еднолична собственост на регистрираната във Великобритания „ASORTIS LIMITED“ и се управлява у нас от Виолета и Христо Асенови.

Преди време около името на това дружество гръмна скандал. При проверка, извършена от Министерството на туризма, от Регионалната здравна инспекция, от Морска администрация и от Дирекция "Строителен контрол" на община Обзор.

Причина за инспекцията бяха множество сигнали, подадени до институциите. Резултатът - бяха открити три незаконни обекта,ползвани от хотел „Мирамар“. Плюс две заграждения: едното - превърнато в детски кът за нуждите на хотел “Сънрайз“, а второто - обозначено като частен имот, върху който "някой" си е насипал допълнително морски пясък.

Асенови са едни от най-малко познатите собственици на хотели по българското Черноморие. Въпреки че хотелската  база тук разполага с 954 стаи и развива собствена верига - HVD, името им сякаш остава повече в сянка. Което не е точно така, защото "екзотичният прякор" на бизнесмена Христо Асенов е Бацата.

Припомняме накратко. Той е борец от кариерата. Кумец е на покойния президент на Мултигруп - Илия Павлов. А през периода 1993-1996 г. е
едноличен представител на "ВИС-2" във Варна и региона.

Силовата му кариера приключва през януари 1997 г, когато едвам оживява след опит за публична екзекуция чрез пистолетен изстрел в тила.

Вече в  по-модерни времена, Христо Асенов развива собствена хотелска верига под марката HVD.

Един от обектите му - HVD Hotel Miramar в Обзор, се нарежда на първа линия редом с хотелите на Валентин Златев и на Веселин Данев. В групата влизат още HVD Hotel Viva на "Златни пясъци" (бившият "Копривщица") и HVD Hotel Bor на "Слънчев бряг". Говореше се, че  Асенов имал намерение да вдигне хотел и в Германия, така че той едва ли ще отстъпи своето парче от плажа на друг.

В списъка на предпочитаните концесионери е и борецът за гориво-смазочно равенство Веселин Марешки.

Стопанисваният дълги години от него плаж "Кабакум – Север 2", край Варна също е обявен за концесиониране.

Площта на тази брегова ивица е 13 981 квадрата, а сумата, срещу която тя беше отдадена на Марешки (чрез фирмата на съпругата му - „Белвекс“ през 2010 г.) беше 31 418 лева. За разлика от свиването на декарите в Обзор, тук концесионната площ си е същата, но бъдещата годишна такса е с около 10 бона по-малко - 21 690 лв. без ДДС.

През 2011 г., именно заради строежите, които аптечният бос предприе на този плаж, се разрази сериозен скандал. Или поне така трябваше да изглежда - шумно огласени проверки, безмилостно ръмжащи багери, а накрая... сладка тишина.

Както писа в. „БАНКЕРЪ“ по това време в публикацията „Странната любов на Марешки с властта“, аптечния бос беше привикан от премиера Бойко Борисов, който му „възложи“  да поеме издръжката на футболния клуб "Локомотив Пловдив". Работата обаче се разсъхна заради огромните дългове на клуба. Марешки очевидно се беше опънал на властта пред перспективата сериозно да опразни джобовете си, защото само няколко дни по-късно

морковът бе прибран, а на негово място лъсна тоягата.

Регионалният министър Лиляна Павлова изненадващо изпрати сигнал до кмета на община Варна Кирил Йорданов да разпореди премахването на втория етаж на построения от Марешки "Частен клуб"  на плажа "Кабакум". Управниците  изведнъж разбраха, че е незаконно построен, въпреки че година по-рано „БАНКЕРЪ“ огласи конкретни факти за това.
 
Разказахме, например, че кметът Йорданов беше дал на Марешки едно доста любопитно разрешение за монтиране на временен преместваем обект върху плажната ивица на "Кабакум" (№ 68 от 1 април 2011 година). И, както обикновено става в подобни случаи, временният обект на бърза ръка бе превърна в двуетажна лятна хасиенда.
 
Близо две години всички варненски управници останаха слепи за лъскавата сграда в сиво и оранжево, която стърчеше на плажа. Не бяха забелязали и пясъка около нея, защото беше покрит с изкуствена трева, върху която имаше кътове за отдих и за софри, фитнес уреди и паркинг.

Но... както прекрасно знаем, тук е така - има си време за гледане и виждане, има си време и за слепота...

/banker.bg



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати