Новини

Туроператори искат премахване на PCR тестовете от Турция. Вицепремиерът Николова изпрати писмо до здравното министерство

   
Туроператори искат премахване на PCR тестовете от Турция. Вицепремиерът Николова изпрати писмо до здравното министерство

Туроператори искат да бъдат премахнати задължителните PCR тестове за българи, които се прибират от почивка в Турция. Това съобщиха за TravelNews представители на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Такива тестове например няма при завръщане от Гърция. За целта трябва да бъде направена промяна в заповедта на министъра на здравеопазването.

Все още от Турция е необходим документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа по-рано тест за COVID-19. При липса на такъв сертификат, лицата се поставят под 14-дневна карантина. „Това пречи на туризма и на компаниите, които работят изходящ туризъм. Затова поискахме съдействие от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която да алармира министъра на здравеопазването“, заявиха туроператорите. Заради проблема постоянно изпитват несигурност в запълването на чартърите и автобусите. В последния момент също се отказват туристи.

Най-силният сезон за пътуванията на българите до турските курорти е през септември и октомври, когато не е толкова топло и цените са доста по-ниски. Туроператорите, които работят изходящ туризъм, са най-пострадалите от пандемията. „Отмяната на PCR тестовете за българите, които си идват от Турция ще бъде глътка въздух за нас да не фалираме. Премахването им ще увеличи резервациите и ще можем да си осигурим оборотни средства“, коментираха от бранша. Според хотелиери PCR тестовете трябва да отпаднат и за турските туристи, които идват в България. В противен случай ще пострада зимният сезон. Най-много турци идват в Пампорово, Чепеларе и в СПА курортите.

Туроператорите и хотелиерите настояват още пред Марияна Николова да отпаднат PCR тестовете и карантината за туристите от Беларус. Все още има записани групи за септември, но те може да отпаднат заради мярката. В допълнение се притесняват да не бъдат върнати тестовете и карантината за пристигащите от Украйна.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е изпратила днес писмо по трите искания на бранша до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, обясниха от Министерството на туризма.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати