Новини

Гърция ще продължи да изисква отрицателен PCR тест поне до 15 септември

   
 Гърция ще продължи да изисква отрицателен PCR тест поне до 15 септември

 

 

 

 

 

Властите в Гърция удължиха до 15-и септември всички действащи досега изисквания за влизане на туристи в страната, предаде БНР. Пристигащите с полети от България, Румъния, Малта и Испания трябва да представят декларация и задължителен отрицателен PCR тест за коронавирус. През сухопътната граница "Кулата-Промахон" с тест и декларация влизат всички, дори и гръцките граждани.

На Халкидики строгите мерки със задължително носене на предпазна маска - както в затворени обществени места, така и навън, остават още поне две седмици При спазване на дистанция между туристи е разрешено без маска само къпането на плажа. Кметовете на Халкидики протестират срещу тези мерки. Островите Закинтос, Лесбос и голяма част от Крит са с въведени нови ограничения за събиране на хора не повече от 9 души и маски навън.

От днес отпада изискването за отрицателен PCR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус. Решението е записано в заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

С друга заповед се позволяват отново присъствените учебни занятия в системата на училищното и предучилищното образование при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. Езиковите и образователни центрове, както и занималните ще трябва да предоставят услугите си дистанционно в електронна среда, а при невъзможност - при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра.

От началото на септември се възобновяват и свижданията в лечебните заведения, но единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Септември започва с нов скок на смъртните случаи в България, свързани с COVID-19, отчита единната информационна система. За изминалото денонощие са починали 16 души - двойно повече, отколкото сочеше статистиката в понеделник. Общият брой на жертвите на болестта в страната вече достигна 629.

В същото време се отчита и почти тройно увеличение на оздравелите - от 60 в понеделник до 170 днес.

За трети пореден ден броят на новозаразените е под 100, като за понеделник са регистрирани 76 инфектирани при направени 4 330 PCR теста.
727 са пациентите с коронавирус в болници, 65 от тях са в интензивни отделения.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати