Хотели

Собственикът на „Технополис“ купува хотел „Холидей ин“ в София

   
Собственикът на „Технополис“ купува хотел „Холидей ин“ в София

Новосформираното дружество „Холидей Парк“ ЕООД, което е част от групата на „Видеолукс Холдинг“ АД, купува столичния хотел “Холидей ин”. За целта има подадено заявление пред КЗК, видя TravelNews от сайта на комисията. „Видеолукс Холдинг“ АД притежава веригите “Технополис” и “Практикер”. Цената на сделката не е обявена.

Досега хотелът беше собственост на "Меридиан хотелс България" ЕООД - клон на британската туристическа компания "Меридиан лейжър хотелс" (Meridian Leisure Hotels). Управител на британската компания е Моез Джанмохамед. В него бяха инвестирани над 15 млн. евро и беше открит в края на 2005 г. Той се намира на бул. "Александър Малинов" 111 в “Бизнес парк София”. Разгънатата застроена площ на хотела е 15 хил. кв.м. В него има 130 стаи, 4 апартамента, 9 конферентни зали с капацитет до 300 участници, 2 бара и 2 големи ресторанта. Хотелът разполага с подземен паркинг, безжичен интернет достъп в целия хотел, както и 19-метров закрит басейн.

"Холидей ин София" се конкурира с останалите петзвездни хотели в столицата. Това са "Хилтън София", хотел “Балкан”, "Интерконтинентал”, “Гран хотел София”, “Маринела”, “Анел”, като от 1 септември отвори врати и международната верига “Хаят риджънси”. Предстои в столицата да има и “Мариот” на Солни пазар. Все още не ясно дали новият собственик на “Холидей ин” в София ще продължи да работи под същия международен бранд. Веригата присъства още и в Пловдив.

Основана е през 1952 г. в САЩ от Кимънс Уилсън. Първоначалният му замисъл е да предлага евтини нощувки на пътници из Щатите. Идеята се оказва сполучлива и броят на хотелите нараства с бързи темпове - през 1964 г. те вече са 500, а хилядният хотел е построен през 1968 г. Уилсън обаче напуска през 1979 г. и компанията постепенно започва да губи от пазарния си дял. През 1988 г. веригата е купена от Bass Brewers, която по-късно се превръща в InterContinental Hotels Group, собственик и до днес на марката "Холидей ин", наброяваща над 4100 хотела по целия свят.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати