Анализи

Бизнес туризъм: Румънски и турски бизнесмени водят по делови посещения у нас

   
Бизнес туризъм: Румънски и турски бизнесмени водят по делови посещения у нас

 

 

 

 

 

По  над хиляда човека от десет страни са посетили  България  със служебна цел това  лято, четем в анализ  на Националния статистически институт. Това най-вероятно е показател, че  те са представители на фирми, които правят бизнес в България, или имат планове и проекти, които възнамеряват да  реализират в нашата страна, съобщава banker.bg. 

Но анализът на числата, установени  от НСИ показва, че няма особена връзка между обема на търговско-икономическите връзки и броя на бизнеспътуванията към България. Най-много румънски и турски бизнесмени са пътували  до нашата страна. А хората  от Германия - най-големият ни търговски партньор, са  последни в този списък. Само 1298 германци  са били у нас със служебна цел

Отличникът в  групата  е Румъния. Общо 20 823 командировани румънци са били у нас през юли. Това не е изненадващо. Северната ни съседка е вторият по големина търговски партньори на България в ЕС за първите пет месеца на сегашната година. Стокообменът ни е в размер на 3.68 млрд. лева. Сложната ситуация с пандемията от коронавирус, затворените граници и карантина правят логичен спадът и в износа, и във вноса  спрямо същия период на 2019-а.  Добрите търговско-икономически връзки, които са установени през годините между двете страни, и географската близост  спомагат за засилване на интереса за  взаимно опознаване. България е предпочитано място за почивка от румънските туристи, а всяко лято хиляди от тях почиват в черноморските ни курорти. Не е случайно, че и през юли най-много са били гостите от северната ни съседка у нас. Общо това са 149 108 румънци , а само дошлите  с цел екскурзия и почивка са 58 313.

От Турция със служебна цел през юли са дошли 13 048 човека. И в това няма нищо странно. Южната ни съседка е най-големият ни търговски партньор извън страните от Европейския съюз. През първото полугодие българският износ  към нея е за 1.718 млрд. лева, а вносът - за 1.878 млрд. лева. 

Данните от последните години показват важното значение на тази страна като външнотърговски партньор на България. Много са турските фирми, които са инвестирали у  нас, а  хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост  са привлекли голяма част от тези пари. Има инвестиции и в туризма. Турция е най-посещаваната от българите дестинация,но  и много турци идват у нас. 

И още - въпреки сложната ситуация,  в началото на август турският посланик у нас Айлин Секизкьок съобщи за предстояща нова инвестиция в България, която се очаква да разкрие до 400 нови работни места.

Прави впечатление, че и 8400 поляци са пътували до България през юли със служебна цел. За петте месеца на тази година износът ни за Полша расте и е на сума  521 млн. лева, а при вноса има спад и той  е на стойност 839 млн. лева. В интерес на истината гражданите й са  на пето място сред хората от всички страни по брой туристи, дошли в България, а 18 262 поляци са били тук с цел екскурзия.  

Общо 5277 човека от Сърбия са дошли  у нас със служебна цел през юли. Между януари и юни фирмите от двете страни са изтъргували стоки за 1.031 млрд. лева -  има спад в износа, но вносът е нараснал.  

Общо 3261 македонци са пътували по бизнес в България през юли, което е половината от всичките ни  гости от тази страна. Ще очакваме да видим резултата от това, тъй като за първите шест месеца на тази година има спад и в износа, и във вноса със Северна Македония. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати