Транспорт

Марияна Николова пред руския ТАСС: България и Русия водят преговори за възстановяване на полетите

   
Марияна Николова пред руския ТАСС: България и Русия водят преговори за възстановяване на полетите

 

 

 

 

 

Авиационните власти на България и Русия водят преговори за възстановяване на авиационните комуникации. Това заяви в интервю за ТАСС в навечерието на работно посещение в Москва вицепремиерът по икономическа и демографска политика, министър на туризма на България Марияна Николова.

"Отварянето на границите и възобновяването на полетите между нашите две страни е въпрос на преговори и желание, което трябва да бъде изразено от двете страни. Българските авиационни власти вече са потвърдили пред Федералната агенция за въздушен транспорт готовността на националния си въздушен превозвач да възобнови полетната програма веднага след получаване на разрешение за възобновяване на международните полети до България от руска страна. Мисля, че това ще бъде добра първа стъпка в тази посока", заяви Николова.

По думите й, съществува оперативна кореспонденция между авиационните администрации на двете страни относно съвместните подходи за възобновяване на редовните полети. "Бих искал да отбележа, че полетите от международни летища на територията на Република България не са ограничени от нищо, но в съответствие с Със заповед на Министерството на здравеопазването има временна забрана за влизане на граждани на различни държави на територията на България във връзка с пандемията. Нашите руски партньори са официално уведомени за това", подчерта вицепремиерът.

Николова отбеляза, че туризмът е най-силно засегнат от строгите ограничения за движение и пътувания, наложени от разпространението на коронавируса.

"Основната предпоставка за възстановяване на пълноценния международен туризъм и възстановяване на туристическата индустрия е отварянето на граници и възстановяването на свободата на движение. На европейско ниво беше въведен поетапен подход за премахване на ограниченията, започнаха дискусии относно координираното отваряне на границите на Европейския съюз. страни, които могат да бъдат премахнати от ограниченията, работи на високо политическо ниво.

По време на дискусиите бяха формулирани общи критерии за оценка на епидемиологичната ситуация, за да се включат и изключат от списъка държави, на чиито граждани е разрешен достъп до ЕС. Вече ограничения не важат за Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай след потвърждение на реципрочност на туристическите пътувания. Списъкът на трети страни, като се вземат предвид актуалните данни за епидемиологичната ситуация, се преразглежда редовно. Българският министър на туризма изрази надежда за ранното отваряне на границите на Европейския съюз за руснаците.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати