Новини

Руските туроператори поискаха облекчаване на визовия режим от България

   
Руските туроператори поискаха облекчаване на визовия режим от България

България и Русия разполагат с традиционно отлични отношения в областта на туризма, както на институционално, така и на експертно ниво. Русия е приоритетен туристическия пазар за страната ни, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си в Москва с вицепрезидента на Асоциацията на туроператорите в Русия /АТОР/ Александър Сирченко, който е и заместник генерален директор на туроператора TUI Русия.

Заинтересовани сме ограниченията да паднат между нашите страни и гражданите да могат  да пътуват, както и да се увеличават туристите, надявам се да спре спадът на руските туристи в България, подчерта Александър Сирченко. Ковид остави своя отпечатък върху туризма. Има много причини за развитие и увеличение на  туристическия поток, страните ни са свързани, каза той. Сирченко отправи искане за облекчаване издаването на визи и посочи, че от 1 януари Русия въвежда електронни визи за туристите от други страни и се надява и България да може да го направи. Сирченко настоя и за по-активна реклама на България на руския пазар и фокус върху другите видове туризъм – извън морския и зимния. 

Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар, категорична бе вицепремиерът Николова и заяви, че България е целогодишна дестинация, за чието популяризиране ще продължи да се работи в Руската федерация. 

Българското правителство предприе навременни мерки, с които да облекчи максимално туристическия сектор и те имаха видим ползотворен ефект за бранша. Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, което вярвам ще се случи максимално скоро и за което Министерството на туризма работи приоритетно, заяви Марияна Николова.

България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), отбеляза министърът на туризма на България и обърна внимание, че на фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.

Русия е стратегически партньор на България в туризма. Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, обяви Николова и благодари за голямото признание за важността на страната ни за руския туристически сектор относно продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

Вицепремиерът отправи покана към Александър Сирченко, която той прие и всички заинтересовани членове на АТОР, да се включат в предстоящия Българо-руски туристически форум в България, посветен на оздравителния и балнео туризма след глобалната пандемия от Ковид-19, който се планира в последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати