Събития

Панаир на занаятите започва в Пловдив

   
Панаир на занаятите започва в Пловдив

 

 

 

 

 

"Есенен панаир на занаятите 2020" започва утре в Пловдив. Той се организира от Регионална занаятчийска камара - Пловдив с партньорството с ОИ "Старинен Пловдив", община Пловдив и спонсори.

От утре до 13 септември на ул. Райко Даскалов - Малката главна и от 17 до 20 септември на ул. "Съборна" в Стария град 83-ма майстори-занаятчии от цялата страна ще демонстрират способностите си и таланта си в занаяти като дърворезба, изработване на накити с различни техники и от костилки, художествена обработка на дърво, плъстене, ножарство, везбарство, свещолеене, рисувано стъкло, стъклодухане, художествена керамика, леярство на чанове, художествени тъкани и плетиво, български народни музикални инструменти, кожухарство, шапкарство, грънчарство, иконопис, национални кукли, изделия от царевична шума и др.

"Работилници за малки и големи" ще бъдат отворени в ателиетата от "Улица на занаятите" /ул. Стръмна 1, 1А, 2 и 3/ и Занаятчийски център Бакалова къща /ул. Д-р Чомаков 9/. Всички желаещи да се докоснат до богатството на българските занаяти ще могат да провокират своите умения, като изработят изделие, което ще отнесат със себе си, като малък спомен от занаятчийския празник. На 15 септември ателиета ще работят за най-малките в инициативата "Първи учебен ден на МайсторЧета".

Тази година панаирът на занаятите е съпроводен и от пленер "Кожа" - от 17 до септември на Лапидариума в Стария град. Различни техники на работа с кожа ще покажат майсторите Светлозар Йорданов, Иванка Маринова, Мариета Недкова, Диян Фотев и Божидар Комитски, които ще премерят уменията си в занаята.

Есенния панаир на занаятите е част от Празниците на Стария град и се осъществява с медийното партньорство на БТА. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати