Събития

Навлизаме в света на арменската кухня с хериса и торта „Мляко от пиле"

   
Навлизаме в света на арменската кухня с хериса и торта „Мляко от пиле\

Люле кебап, долма по оригинална рецепта и телешки кюфтенца с пилаф - това ще са само част от ястията на арменската кулинарна вечер, която се организира на 12 септември от „Общоарменски Благотворителен Съюз Парекордзаган" и Фондация „Заедно" като част от срещите на народите в Пловдив. Партньор и домакин на събитията е ресторант "Нетуно" на Гребната база. _ _Всички блюда ще се сервират с традиционния и автентично приготвен арменски хляб „лаваш_". _Акцентът на вечерта ще е ястието Хериса*, което е традиционно за народа и ще бъде направено по древна рецепта от зората на арменската история. Освен торта „Мляко от пиле", сладките арменски изкушения се допълват от назук и халва_. _ Ако все пак има недоволни гости, въпреки всички тези кулинарни изкушения, те ще имат възможност за първи път наистина да се оплачат на арменския поп J Духовният водач на арменците в града под тепетата Дер Храч Мурадян ще бъде специален гост. Свещеникът ще уважи събитието на своите сънародници, което е основен акцент от тазгодишната програма на етно вечерите на Гребната база през целия месец септември. Арменската общност е подготвила и още няколко изненади за гостите и за всички, които са решили да се разходят в парк „Отдих и култура". Любителите на кулинарното изкуство ще имат възможност да „откраднат" всички тайни рецепти на традиционните ястия. Същата вечер ще бъде представена и книгата - „В света на арменската кухня", която е истинско кулинарно бижу. Освен на специалния книжен щанд, гостите ще могат да се насладят и на богата танцова програма. Арменската общност е поканила цели 3 формации -децата от „Астхигнер" (Звездички), младежкият танцов състав „Йеразанк" (Мечта) и танцов състав „Нърени" (Нарово дърво). Началото на програмата е в 19 часа. Всички, които не са успели да запазят места, ще могат да си поръчат вкусна храна за вкъщи. Организаторите са предприели всички необходими противоепидемични мерки. * _Хериса ни връща към зората на арменската история, в региона на Харпет - житницата на стара Армения, в първите години на християнството__. Обичаят повелява, __по време на празници, на бедните __да се__ приготвя топла храна. Основна храна тогава е било житото, което се варяло дълго и с големи дървени лъжици се смесвало с месото. Монасите възлагали тази нелека работа на дошлите да се нахранят с думите "Хъри са!" - "Разбий това!"Ястието е популярно и в страните от Близкия Изток, специално в Сирия, Иран, и Турция, под името 'Кешкек'._ /Foundation TOGETHER


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати