Новини

Великобритания не признава системата за COVID-19 в България и налага карантина

   
Великобритания не признава системата за COVID-19 в България и налага карантина

Великобритания продължава да изисква от идващите от България да стоят 14 дни под карантина въпреки, че страната ни се намира в зеления списък с малко заразени. Причината е, че не покриваме изцяло изискванията на Обединеното Кралство за тестване за COVID-19, заявиха пред TravelNews туроператори и хотелиери. Ситуацията е такава от началото на юли и заради нея не пристигнаха британски туристи по българското Черноморие през лятото. Всички чартърни полети и програми за почивки в курортите бяха прекратени.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати една нота през юли до Великобритания, но след нея не последва нищо. От Лондон са представили изискванията си, но никой от българските власти не е реагирал да бъдат изпълнени, за да бъде премахната карантината, коментираха туроператорите. Министерството на здравеопазването, щабът и външно министерство са проспали ситуацията. Според хотелиерите и туроператорите ако държавата не направи нищо в посока да бъде премахната карантината, има вероятност от провал на предстоящия зимния сезон. Британските туристи са най-многобройната група от чужденци в курортите Банско, Боровец и по-малко в Пампорово. От Министерството на туризма заявиха, че вицепремиерът Марияна Николова днес има среща с новия посланик на Великобритания у нас Роб Диксън.

„Решенията за добавяне или премахване на държави от нашия списък отчитат редица фактори, включително нива на разпространение на вируса, информация за тестовия капацитет на дадена държава, оценка на качеството на наличните данни, ефективност на мерките, прилагани от дадена държава за справяне с вируса и оценка на процента на населението, което в момента е инфектирано във всяка държава“, заявиха за TravelNews от пресцентъра на Департамента по транспорт във Великобритания, който отговаря за изготвянето на списъците със страните, от които може да се влиза свободно или се налага карантина. Те не посочиха на кои критерии не отговаря България. Страната ни е в зеления списък с 12.4 заразени за 7 дни на 100 000 население и с 24.7 за две седмици на 100 000 население. Въпреки това се изисква карантина. Великобритания поставя в червения списък страни, които имат над 50 заразени на 100 000 население при двуседмична база. В същото положение като България е още само Сингапур. Без проблеми са Гърция, Турция, Швеция, Германия, Полша, Кипър и други.

Според туроператорите и хотелиерите, България отговаря единствено на критериите за тестовия капацитет и оценката на процента на инфектираните. Великобритания изцяло не признава оценката на качеството на наличните данни и ефективност на мерките за справяне с вируса у нас, обясниха те. По думите им едно от условията, което са поставили британските власти, е да бъдат определени карантинни хотели в българските курорти. Такива няма нито в летните, нито в зимните курорти.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати