Хотели

КЗК разреши на собственика на "Технополис" да купи хотел Holiday inn в София

   
КЗК разреши на собственика на \
  google

Нов играч влезе в най-"звездния" хотелски бизнес в София. И това се случва след като първия си хотел в столицата отвори международната верига Hyatt. А и още един петзвезден хотел заяви плановете си да започне да приема гости, пише banker.bg

Компанията „Холидей Парк“ ЕООД, която е част от групата на „Видеолукс Холдинг“ АД - собственик на "Практикер" и "Технополис", е получила разрешение от  Комисията за защита на конкуренцията да осъществи концентрация посредством придобиване на едноличен контрол върху съвкупност от активи на „Меридиан Хотелс България“ ЕООД, съобщиха от регулатора. Последното осъществява дейност по предоставяне на хотелиерски услуги и всички останали съпътстващи и обслужващи основната хотелиерска дейност, услуги и активности. То притежава петзвездния хотел от международния бранд Holiday Inn в София, който отвори врати в края на 2006 година. Предмет на сделката е целия му бизнес. 

Купувачът „Холидей Парк“ ЕООД е създадено специално с цел придобиването на активи на „Меридиан Хотелс България“ ЕООД, като до момента не извършва стопанска дейност, но е с предмет на дейност "хотелиерство и ресторантьорство, вътрешен и международен туризъм, пише още в съобщението от регулатора.

Общият оборот на територията на България на участниците в концентрацията за миналата година възлиза на 879 млн. лева, в това число 872.10 млн. лева оборот на придобиващата контрол група на „Видеолукс Холдинг“ АД и 6.54 млн. лева оборот, реализиран от придобиваните активи/обособен бизнес. Поради това за уведомителя „Холидей Парк“ е възникнало задължение за предварително уведомяване на КЗК, което задължение е изпълнено. 

Очаква се операцията да не окаже въздействие върху нито един от продуктово-географските пазари в страната, според уведомлението от купувача.

Според уведомлението от купувача, основната цел на сделката е запазване на дейността, осъществявана чрез придобиваните активи. Концентрацията ще позволи на придобиващата група да навлезе на един съвсем нов за нея пазар, поради което в предварителния договор изрично е залегнало условието, че ще се предприемат съответните правни и фактически действия за запазване на ръководния и изпълнителен състав на хотел „Холидей инн“. Също така ще бъдат предприети действия за запазване на договор за международен франчайзинг и договор за основни технологии, както и на всички останали трайни и дългосрочни партньорства на „Холидей Парк“ ЕООД, свързани с осъществявания от него хотелиерски бизнес, чрез хотел ‚Холидей инн“ в София.

Предприятията от икономическата група на „Видеолукс Холдинг“ АД извършват дейности в различни сектори на територията на България, като търговия на дребно с бяла, черна, офис техника и IT, търговия със строителни материали и стоки за дома, а активите обект на придобиване се използват от „Меридиан Хотелс България” ЕООД за предоставяне на хотелиерски и ресторантьорски услуги. 

Предвид всичко това КЗК приема, че сделката няма да доведе до хоризонтални или вертикални ефекти, както и до отношения на тясно свързани съседни пазари. Следователно, не може да се очаква настъпването на каквито и да било ефекти върху конкуренцията на пазари в България. А предвид резултатите от извършената оценка, комисията счита, че сделката следва да бъде безусловно разрешена. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати