Събития

Държавата обмисля да ограничи отново организирането на събития

   
Държавата обмисля да ограничи отново организирането на събития

Във връзка с драстичното увеличение на заразените с коронавирус от днес, Националният оперативен щаб обмисля да ограничи организирането на събития на закрито. Това заявиха за TravelNews представители на щаба. При продължаване на бройката на заразените над 400 в рамките на още три дни, вероятно ще предложим подобна мярка, допълниха здравните специалисти. Тя ще засегне организирането на живо на конференции, семинари, конгреси и на спортни мероприятия. Има вероятност да се въведе и по-облекчен вариант с публика до 50 човека в зала, разредени през 2 стола. Връщането на подобни ограничения ще засегне най-вече хотелиерите, туроператорите, организаторите на събития и собствениците на конгресни центрове. За спортните мероприятия ще засегне основно футболното първенство, което може да остане отново без публика.

Ако новорегистрираните случаи на коронавирус в България продължават да нарастват на седмична база, то в страната може да бъдат забранени посещенията в заведения. Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса в интервю за "Дневник" по-рано днес. Това означава, че мярката ще засегне ресторантите и нощните клубове.

Главният държавен здравен инспектор отбеляза, че Европейският център за контрол на заболяванията, към който и България подава данни, разделя страните в Европейския съюз на четири групи: до 20 COVID случая на 100 хил. души население за период от 14 дни (в жълт цвят), от 20 до 60 COVID случая на 100 хил. души население за период от 14 дни (светъл оранжев цвят), от 60 до 120 COVID случая на 100 хил. души население за период от 14 дни (тъмен оранжев цвят), над 120 COVID случая на 100 хил. души население за период от 14 дни (червен цвят).

Спрямо тази цветна квалификация по-голямата част на България е в светло оранжево, някои области са в тъмно оранжево. "Попадането в оранжевата зона вече е показател, че трябва да се вземат някои допълнителни мерки. Едното е ограничаване на заведенията. Другото е контролът на изпълнението на досегашните мерки. Много добре знаят всички какво трябва да правят, ако не го спазват, това е лично решение и показва, че не са съгласни с мерките", каза доцент Кунчев и обясни, че някои страни вече са ограничили посещенията на нощни заведения до 22 часа.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати