Анализи

Най-студеното място в Северното полукълбо

   
Най-студеното място в Северното полукълбо

 

Най-ниската температура, измерена някога на Северното полукълбо, стана още по-ниска благодарение на работата на климатолози-детективи в Световната метеорологична организация.

След като прегледали архивите на организацията за измерените температури на станции по света, изследователите намерили записа с най-ниската температура в историята. Той бил направен от автоматична станция в Гренландия в средата на зимата преди почти 30 години и е с близо 2 градуса по Целзий по-студено от предишния рекорд.

Станцията Клинк в Гренландия, намираща се близо до върха на ледения щит на острова, е измерила минус 69,6 градуса по Целзий на 22 декември 1991 година. Това е доста по-ниска температура в сравнение с измерването от минус 67,8 градуса по Целзий във Верхоянск в Русия през февруари 1892 и Оймякон, отново в Русия, през 1933 г., съобщава „Гардиън“.  Последното село претендира дори за по-ниски стойности, но поради някои особености на измерванията тези температури не се считат за валидни от метеоролозите по света.

Всички тези стойности са изключително екстремни в Северното полукълбо, но не могат да се сравнят с най-ниската температура, измерена някога на планетата – минус 89,2 градуса по Целзий. Това се е случило на 21 юли 1983 г. в разгара на зимата на Южното полукълбо, на станция „Восток“ в Антарктида.

Екстремностите на времето в полярните региони са от особен интерес за учените, защото им помагат да създадат модели за времето в миналото и бъдещето. Наскоро беше открито, че ледът в морето на Арктика се е свил до второто си най-ниско ниво от 40 години насам.

Температурите в Северния полярен кръг скочиха това лято, като в Сибир имаше гореща вълна и необичайно топло време в целия регион. Станцията във Верхоянск, чийто рекорд беше подобрен след новото откритие, показа температура от 38 градуса по Целзий на 20 юни тази година. Според Световната метеорологична организация тази стойност сега е кандидат за най-висока температура, измерена на север от Полярния кръг.

 

Станцията Клинк работела две години в началото на 90-те години, след което инструментите ѝ били изпратени за използване в Антарктида.Новият рекорд е подобрен, след като изследователите намерили учените, работели тогава. Данните трябвало да бъдат проверени няколко пъти, преди да бъде официално обявен новият рекорд.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати