Хотели

Колорадо наваксва с пропуснатия сезон и отваря ски курортите

   
Колорадо наваксва с пропуснатия сезон и отваря ски курортите
  google

След преждевременното затваряне на ски курортите в Колорадо през пролетта тази есен те вече предпазливо се подготвят за новия сезон в условията на COVID-19 и изискванията за социално дистанциране. Всичко отработено досега в момента изглежда неясно, а плановете се променят ежедневно.

„Това, което планираме, няма да бъде това, което ще се случи“, каза Ръсти Грегъри, изпълнителен директор на Alterra.

С по-малко от два месеца до началото на ски сезон, индустрията планира как да управлява лифтовите линии, разходките с кабинковата линия, заведенията за хранене и тълпите. Това е труден баланс между привличането на възможно най-много хора в планината и защитата на здравето на клиентите, служителите и местните общности.

Именно ски курортите бяха ранните горещи точки за избухването на COVID-19 в Колорадо.

До момента няма щатска заповед какви мерки за безопасност да бъдат прилагани по време на ски сезона.

Курортите бяха затворени в средата на март, когато губернаторът Джаред Полис издаде заповед за оставане у дома, но има ограничени указания за отварянето им през зимата. До момента планинските курорти бяха отворени за летни дейности.

„Вярваме, че курортите в Колорадо ще доведат до осигуряването на безопасно каране на ски и туризъм в нашите величествени планини от световна класа и оценяваме продължаващото партньорство на ски индустрията“, заяви говорител на Департамента по здравеопазването и околната среда на Колорадо.

Отделните курорти обаче имат свобода да вземат решения за уникалните за тях мерки за безопасност. Това може да създаде объркване, където здравните експерти казват, че последователността е от ключово значение.

„Мисля, че е изключително важно да продължим да си сътрудничим и да обмислим какъв ще бъде последователният подход“, каза Хийт Хармън, директор по обществено здраве и околна среда на окръг Игъл.

Единният подход „е много по-лесен за разбиране за скиора който не трябва да се замисля: „Добре, ако карам ски в окръг Игъл, това са предпазните мерки, от които се нуждая, но ако карам на ски в Summit County, има други предпазни мерки.“

Почти навсякъде ще се изискват маски. Повечето каси за билети ще бъдат затворени, за да се избегнат опашки, а лифтовете няма да работят с пълен капацитет.

И все пак всяка планина ще има свой собствен подход. Vail Resorts беше сред първите, които пуснаха подробни протоколи, включително система за резервация във всичките си 34 места в Северна Америка.

Alterra не изисква резервации за притежателите на пропуски Ikon. Вместо това компанията се стреми да ограничи капацитета чрез строго регулиране на дневните продажби на билети.

Изпълнителният директор на Alterra, Грегъри, казва, че компанията не изключва нищо, ако настоящите мерки не са достатъчни за контрол на хората в планината.

„Трябва да имаме всички стрели в нашите колчани за начини за намаляване на пиковия капацитет“, каза Грегъри. „Резервации за паркиране, резервации за преминаване,затваряне в натоварени дни възможни са всякакви неща.“

Aspen Ski Company се стремяха да публикуват подробности за предпазните мерки до Деня на труда, но решиха, че им е необходимо повече време, като се има предвид колко бързо може да се промени ситуацията, каза Джеф Ханъл, говорител на компанията. Не е ясно кога ще бъдат налични подробности, каза той.

„Нека го направим както трябва – не бързо“, каза Ханъл. „Има достатъчно време преди ски сезона.“

Компанията обмисля да предложи различни пропуски, които ще ограничат количеството хора в планината, според Ханле. Например може да има пропуск само за делнични дни или пропуск, който е ограничен по време на коледните празници и други пикови часове, каза той.

През пролетта посетителите извън щата допринесоха за огнища в ски курортите. Тази зима летищата от Монтроуз до Денвър ще бъдат критични врати за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Най-голямото летище в щата няма надеждна прогноза за натовареността на зимния сезон, каза Алекс Рентерия, говорител на DIA.

„Трудно е да се предвиди“, каза Рентерия. Летището е инсталирало дезинфектант за ръце и маски за лице, но няма да добавя предпазни мерки като измерване на температурата на пътниците.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати