Анализи

Марияна Николова: Ски сезон ще има

   
Марияна Николова: Ски сезон ще има

Българите сами спасихме летния сезон, ще има и ски сезон, каза по БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Разчитаме българите да подпомогнат и предстоящия зимен сезон, както направиха с летния. Тази година имаме посещения на Черноморието на над 900 000 българи. Общо за страната са 2,7 млн. българи, а чужденците са 1.1 млн. Статистиката показа 71% за българите към 29% за чужденците. Имаше спад на чужди туристи на места като Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг, но имаше и невиждан бум на туристи по Южното Черноморие като Приморско, Лозенец, Китен, Царево, където се отчита дори ръст от 20%, има и бум на СПА курортите“, посочи тя.
„Аз съм безкомпромисна по отношение на мерките за безопасност и лично проверявам курортните селища и големите градове. Ние българите сами спасихме летния сезон и българите подкрепиха туристическия сектор. Българите харесват нашите курорти“, каза още Николова.
„Много са важни мерките на безопасност и ние сме безкомпромиси. Регионалните здравни власти постоянно проверяват курортите. Ще има ски курорти и ще има ски сезон. Нарушения няма да бъдат толерирани. Тези, които са по-гъвкави, ще оцелеят. Туристите сега търсят по-малки курорти и ние се преориентираме. Очакваме да дойдат туристи от Балканските страни и те ще дойдат през сухопътните граници“, добави тя.
„При хотелите, които бяха в по-голямата леглова база, не отвориха поради това, че си бяха направили сметката с чартърите, които се отмениха. Общата ни стойност на пакета за чартърната програма е около 55 млн. лв., като тя е с тенденция за 2021 – 2022 г. От бея се очаква около 400 000 души туристопоток. Към момента са постъпили и 17 заявления от туроператори по тази мярка“, допълни тя.

 

България получи сертификат за хигиенна и безопасна дестинация на Световния съвет по пътувания и туризъм и това доказа, че взимаме навременни мерки, каза обясни Марияна Николова. „Нашите мерки бяха навременни. България получи сертификат за хигиенна и безопасна дестинация на Световния съвет по пътувания и туризъм и това доказа, че взимаме навременни мерки по отношение на здравето и живота на хората, но и по отношение на социално-икономическата политика. Това е нормално и правилно. Продължаваме с нови мерки. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви нови мерки в размер на 150 млн. лв., като тук има и 80 млн. лв. за малкия и средния бизнес, както и 68 млн. лв. за предприятия с оборот на 500 000 лв. Кабинетът е коалиционен и всеки има своя принос за тези мерки. Това беше подкрепено и от „Обединени патриоти“, каза още Николова

Има тенденции мярката 60/40 да продължи и през 2021 г. Това каза вицепремиерът. „В ситуацията с мярката 60/40 е много интересно, че първоначално, когато подготвяхме мярката, имаше резерви от страна на бизнеса, но на Тристранния съвет нямаше нито един член на Съвета, който да е бил против, и мярката мина с единодушна подкрепа. Има и варианти и тенденции, защото тя претърпява различни дизайни. Тя ще действа до края на годината, като има тенденции тя да продължи и през 2021 г.“, посочи тя.

„Има логика в нея. Тя е за запазване на работниците и подкрепа на бизнеса. Бизнесът най-силно усети ефекта от тази мярка и подкрепата на държавата. Мярката 60/40 се трансформира в 80/20 за сектор "Туризъм" с допълнителната помощ от 290 лв. Статистиките показват, че има тенденция дори за нова вълна на коронавирус. Много е важно да подкрепим работниците, служителите и бизнеса, защото тази заетост е ключова и за следващия сезон 2021. ИОмаме дългосрочен характер на погледа по отношение на определяне на стратегическия план на мярката 60/40. Нейният ефект в момента е положителен", заяви Николова.
„Тенденциите в безработицата се запазват. Очакваме безработицата да не е висока при нас. За първото полугодие отчитаме спад от 5.9%. Свободните работни места в сектора са около 1514. Най-пострадалите сектори са „Туризъм", „Транспорт" и „Преработвателна промишленост". Най-тежка е ситуацията в туризма, където безработицата е 30.1%. Следва „Транспорт" с 18.2%, както и „Преработвателна промишленост" с 15.7%", добави тя.
„Трябва да има реципрочност на помощите както за хората, така и за бизнеса, защото всички имат нужда от подкрепа. Трябва да продължим с подпомагането и през есенно-зимния сезон по отношение на социално-икономическите мерки. Правителството одобри над 2 млрд. лв. за социално-икономически мерки. Винаги може да има недоволни, но правителството прави всичко възможно да подпомага хората“, допълни Никколова.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати