Турагенции

Туроператорите искат 155 млн. лв. за кредити от държавата

   
Туроператорите искат 155 млн. лв. за кредити от държавата

Браншовите организации на туроператорите и туристическите агенти настояват за спешна държавна помощ чрез програма за целево кредитиране на туроператорите и агенциите с участието на Българската банка за развитие (ББР) и принципалът на банката в лицето на Министерството на икономиката. Необходимите средства за ефективно подпомагане на сектора трябва да достигнат 155 млн. лв., поради сериозните проблеми  условията на световна пандемия. Пресконференция днес дадоха Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Сдружение "Туризъм" и новото Сдружение на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма".

Павлина Илиева, председател на СТТА "Обединение Бъдеще за туризма", заяви, че няма как да работят с уплашени хора и затворени граници. Няма как да ни се случи работа с огромните ограничения на всеки 15 дни и промяната на заповедта на РЗИ, която най-много ни притеснява и спира нашата работа, обясни Илиева. Заповедите се променят на 15 дни и това е най-големият бич на пътуванията, тъй като голяма част от бизнеса се опира на емоционалността, обясни Илиева. От 13 март изходящият туризъм е с нула процента на работа, подчерта Павлина Илиева. Програмата 60/40 се е превърнала в капан за бранша, като и при дизейн 80/20 също не се получава. До юли месец нямали никаква чуваемост и адекватна реакция от ресорния министър тогава Николина Ангелкова. Туроператорите и туристическите агенции виждат обаче добър диалог и отношение в лицето на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Нашата безликвидиност и за това, че нямаме хоризонт за работа, ще ни доведе до невъзможност за работа. Нашите потребители са с нас дълги години и никой не си прави илюзии, че няма да си платим. Ние сме хората, които правим всичко възможно да се закрепим като фирми и да възстановим парите на клиентите ни, каза Павлина Илиева. Тя се надява, ако се взимат политически решения, държавата да поеме и своята икономическа част.

Председателят на АБТТА Димитър Попов посочи, че браншът няма нюансирана картина какво е състоянието със заразата и с броя на заразените от коронавирус хора. Вирусът не се интересува от туризъм и протести, а се движи по своя собствена логика, коментира Попов. Досега няма научно доказателство, че трансграничното пътуване води до влошаване на епидемичната обстановка, изтъкна той и настоя за постепенно отваряне на границите. Надеждата ни е, че скоро ще бъдат приети ясни правила, които да ни дадат възможност да работим в най-скоро време, надява се Димитър Попов.

Ние вървим с гигантски крачки напред, но тези крачки не могат да преодолеят престъпното нехайство в първите месеци на пандемията от страна на Николина Ангелкова, отбеляза Георги Рачев, заместник-председател на БАТА. По думите му Българската държава е единствената в ЕС, която не е подпомогнала туристическия си сектор. В този момент е най-удобно да фалираш, но ние правим всичко възможно браншът да оцелее, за да може хората да получат това, за което са платили, допълни той.

Туроператорите алармираха, че са едни от малкото в Европа, които до момента не са получили нито един лев целева подкрепа. Те продължават да се борят за своето оцеляване, за запазване на работните места в бранша и на своя бизнес. В условията на коронакризата, туроператорската дейност е най-пострадала, но въпреки това все още няма фалити.

Туроператорите и агенции настояват за държавна помощ под формата на последователна програма на правителството в следните направления:

1. Спешна грантова програма, специално разработена в подкрепа на тяхната ликвидност;
2. Достъп до европейски средства за подпомагане на предприятията от областта на туризма;
3. Спешна програма за целево кредитиране на туроператорите и агенциите с участието на ББР и принципалът на банката - Министерство на икономиката;
4. Продължаване на програмата за субсидиране на чартиращите туроператори с по 35 евро на седалка и през 2021 г., както и премахване на изискването за максимален брой седалки по тази програма.
5. Последователни и съгласувани с ЕС мерки от страна на правителството с цел създаване възможности за туропераротите до работят през 2021 г. - дипломатически усилия и работа в ЕК по отваряне на вътрешните граници на ЕС; създаване на правила за пътуване от/до трети страни. Тези мерки са от първостепенна важност, за да могат туроператорите да планират работата си през 2021 г. Наложително е до края на 2020 г. да има ясен хоризонт за условията за пътуване, за да бъде избегнат тотален колапс в бранша.

Представителите на бизнеса искат още отпадането на изискванията за отрицателен PCR тест за туристите от Украйна и Турция.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати