Анализи

Байко Байков, АБТТА: Спадът в изходящия туризъм е 95%

   
Байко Байков, АБТТА: Спадът в изходящия туризъм е 95%

Спадът в изходящия туризъм е 95%, а във входящия – над 80%. Това обяви зам.-председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и собственик на „Бохемия“ Байко Байков на пресконференция днес. Паричният поток, който се осигурява от туроператорската дейност, възлиза на 3 млрд. лева годишно. Голяма част от средствата на туроператорите са предоставени като депозити към контрагенти - хотели, авиокомпании, превозвачи, поясни той.

Заради това, че туроператорите на практика са с нулев оборот в момента и както входящият, така и изходящият туризъм са почти замрели. Туроператорите не могат да възстановят нужните им средства след 15 март 2021 г. Над 320 хиляди туристи са депозирали частично или напълно пакет за туристическо пътуване при туроператор, обясни Байко Байков.

Според него туроператорите са най-пострадалият икономически сектор в страната. Засегнати са не само операторите, но и потребителите на туристически продукти. „Забраната за дейност на туроператори за първите два месеца от извънредното положение и последващите рестрикции, свързани с извънредната обстановка, поставя в невъзможност нормалната дейност на сектора“, каза Байков. Той допълни, че браншът очаква програмата от 10 млн. лева, която вече стартира, но я приемат като първа стъпка за подпомагане на сектора. Байков посочи, че вече са имали срещи със зам.- министъра на икономиката Стамен Янев в търсене на инструменти за кредитиране и грантове за туроператорския сектор. Компаниите настояват за целева помощ, специално моделирана за туроператорите, тъй като схемите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), безлихвените кредити на ББР и мярката 60/40 не са адаптирани за този вид бизнес и фирмите не могат да се възползват от тях.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати