Анализи

Павлина Илиева, ОБТ: Туроператорите искаме кредити и възвръщаемост до 7 години

   
Павлина Илиева, ОБТ: Туроператорите искаме кредити и възвръщаемост до 7 години

Туроператорите настояваме от държавата да осигури средства за ликвидност на бизнеса под формата на нисколихвени кредити. Това обяви днес на пресконференция Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ и собственик на компанията „Аполо“. Исканията са за максимална лихва от 3% и връщане на средствата между 5 и 7 години. Гратисният период да бъде за три години. В момента банките дават кредити при 7% лихва, което е непосилно за сектора, каза Илиева. Затова браншът настоява за специален кредитен продукт, който да бъде изработен за тях и гарантиран от държавната Българска банка за развитие (ББР).

Според Илиева туроператорите могат да дадат дялови гаранции срещу предоставените средства. Вариант е и със залагането на имоти или други активи. В момента ББР предоставя кредити до 300 000 лв. на бизнеса, които минават през 10 търговски банки. Вече не работим седем месеца и имаме нулеви приходи. Ставаме неплатежоспособни за банките и сме отпаднали от варианта да бъдем кредитирани по тази схема, обясни Павлина Илиева.

Мярката за заетостта 60/40 също е капан за туроператорите. „Програмата беше подпомагаща в началото, докато си мислехме, че имаме три месеца извънредно положение и приключваме. В момента тази програма за по-голямата част от нас, които си запазиха персонала, е капан. За прекратяване на програмата трябва да се задържи персоналът три месеца и да има на 100% изплащане на заплатата. Ние имаме нулев бизнес от март досега и за него никой не казва как се вадят 40% и как се плащат. Продължаваме да плащаме, защото не може да се прекрати мярката 60/40“, каза Илиева.

Според нея до месец юли е нямало никаква чуваемост от държавата в лицето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Тя е игнорирала сектора. Затова от бранша са поискали 14 пъти нейната оставка и накрая е взета. В лицето на вицепремиера и сегашен министър на туризма Марияна Николова имаме чуваемост и адекватност. Тя е съпричастна към нашите проблеми, подчерта Илиева. Тя не е привърженик на нови протести на туроператорите, а на диалога с държавата. „Ако нищо не се случи, ще вървим с искания към Европейската комисия“, заключи тя.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати