Хотели

ЕК ще дава до 3 млн. евро помощ на хотелиерите

   
ЕК ще дава до 3 млн. евро помощ на хотелиерите

Европейската комисия (ЕК) удължи и разшири обхвата на Временната рамка за държавна помощ, приета на 19 март за подпомагане на икономиките в контекста на пандемията от COVID-19. До 30 юни 2021 година е удължен периода, през който държавите – членки на ЕС могат да поискат разрешение от ЕК за получаване на финансовата помощ. Разделът за подпомагане на рекапитализацията също се удължава с три месеца до 30 септември 2021 г. Това става ясно от информация на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК, чиито единствен член за България е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Новите възможности за държавите да потърсят финансова помощ за справяне с кризата са резултат от неформалните разговори, които ХОТРЕК и други заинтересовани страни в областта на туризма и пътуванията водят ежеседмично с ЕК. Сега от отделните правителства зависи дали ще се възползват от новите възможности за подкрепа. Първоначално действието на Временната рамка трябваше да изтече в края на 2020 г. Освен това ЕК ще проучи и необходимостта от допълнително последващо удължаване на Времевата рамка.

Също така се въвежда и нова мярка, от която може да се възползва и туристическият сектор. Европейската комисия ще даде възможност на държавите-членки да подкрепят компании, изправени пред значителни загуби от оборота, като допринасят за част от непокритите им постоянни разходи като увеличи допустимият праг на финансова помощ за едно предприятие в рамката на година до 3 млн. евро. При нормални обстоятелства този праг за допустима държавна помощ е 200 000 евро на предприятие за период от три години, но тази сума бе увеличена до 800 000 евро на компания годишно от 19 март 2020 г.

Новата мярка дава възможност на държавите-членки да подкрепят компании, които имат поне 30% спад на оборота за периода, през който ще получат помощ в сравнение със същия период през 2019 г. Въвежда се и друга нова възможност – държавата да излезе от рекапитализирани компании, като същевременно запазва предишния си дял в тези компании и ограничава изкривяванията до конкуренцията.

До 30 юни 2021 г. се удължава и временното отстраняване на всички държави извън ЕС, включени в „черния списък“ на Общността, с които търговията преди кризата се считаше за рискова.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати