Новини Събития

Теодора Жилкова: Няма забрана за провеждане на събития

   
Теодора Жилкова: Няма забрана за провеждане на събития

В заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов няма категорична забрана за провеждане на събития в България. Това обяви пред TravelNews Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българското конгресно бюро. Хотелите, конферентните, конгресните и изложбените центрове могат да продължат работа при спазване на епидемиологичните изисквания, подчерта тя. Заповедта на министъра е от вчера с номер РД-01-603/ 13.10.2020 и е публикувана на сайта на ведомството.

В точка 5 пише: „Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч. мероприятия на изложбената индустрия и други обществени мероприятия се препоръчва да се провеждат в неприсъствена (дистанционна форма), а при невъзможност могат да се провеждат при заетост на местата до 50% от общия им капацитет, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.“. Задължителна е дезинфекцията на местата и помещенията. Групови празненства на открито и на закрито (в т.ч сватби, кръщенета и други), се организират при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 50% от общия им капацитет на закрито и открито (в т.ч. в читалища, културни домове, частни обекти, военни клубове и други), при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер за всички възрастови групи на закрито се провеждат без публика. При провеждане на спортни състезания на закрито се допуска публика, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м., при заетост на местата не повече от 50%. При провеждане на спортни състезания на открито се допуска публика до 1 000 души на сектор, при заетост на местата не повече от 50%, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и на открито се допускат при заетост на местата не повече от един човек на квадратен метър от общия им капацитет.

Заповедта важи от 14 октомври до 30 ноември 2020 г.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви по време на Travel Academy, че хотелите и събитийната индустрия спазват епидемиологичните мерки и ги даде за пример в сравнение с други бизнеси. "Събитийната индустрия спазва мерките и е отговорна към хората", заяви той.

Мирослав Иванов

Заповед на министъра на здравеопазването


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати