Новини

Над 43 000 българи са посетили Банско

   
Над 43 000 българи са посетили Банско


47 605 са туристите, които са посетили курорта Банско в периода от 1-ви юни до 1-ви октомври. За четирите месеца – юни, юли, август и септември, най-много са нашите сънародници, които са над 91% от гостите на планинската община.

Българите, гостували в града под Тодорка, са 43 551. Далеч назад и на второ място са румънските туристи- 995. 415 са израелците, които са предпочели да отдъхват в Банско през летния сезон. 

Голям отлив има на руски туристи, само 149 руснаци са пристигнали в курорта за времето от 1-ви юни до 1-ви октомври. Туристите от Великобритания са 145, от Полша са 144. Много малко са и гостите от най-близките до Банско наши съседки – от Северна Македония туристите са 111, а от Гърция – 106.

Спадът на туристи спрямо 2019 година е много голям, а причината е пандемията от коронавирус. На практика градът бе затворен от март до юни. 

Добрата новина е, че летният сезон е сравнително добър. От юли месец започва ръст на гостите на града под Тодорка, през август тенденцията нагоре продължава. Това се запазва и през септември, когато броят на туристите е почти равен на тези през 2019 година.

„Летният сезон бе добър на фона на ситуацията в цялата страна заради коронавируса. Надяваме се, че ще имаме един приличен зиме сезон, макар да сме наясно, че всичко се променя много динамично. Ние сме готови да посрещнем гостите, хотелиерският бранш също предлага не само качествена услуга, но и гарантира безопасността на туристите. Строги мерки срещу COVID-19 ще има и в самата ски зона в Пирин планина. Концесионерът е осигурил необходимата техника, за да се дезинфекцират кабинките след всеки турист. В самите кабинки пък ще влизат по-малко хора от техния капацитет”, коментира за Дарик кметът на община Банско – Иван Кадев.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати