Новини

Велико Търново посреща само българи и румънци

   
Велико Търново посреща само българи и румънци

Месеците юли, август и септември бяха добри за туризма във Велико Търново, благодарение основно на българските туристи, които пристигаха за културно-исторически турове или разглеждаха града на път за морето. Това заяви председателят на Регионалното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите във Велико Търново Петър Стефанов. Организацията е част от структурите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. През тези три месеца оборотите на заведенията в града достигнаха близо 90 на сто от тези за същия период на 2019 г., посочи Стефанов.

Освен български гости, посрещахме и румънски, като техният брой бе съизмерим с пристигналите от северната ни съседка през миналата година, допълни Стефанов. Сред причините за това летните месеци да са успешни, предвид условията, в които работихме и кризата от коронавирус, от значение бе и фактът, че в Гърция искаха PCR тест за влизане в страната и това пренасочи много хора към родните морски курорти и други алтернативни дестинации, сред които и Велико Търново, допълни председаталят на регионалното сдружение.

В същото време хотелите в града, за разлика от заведенията, отчитат близо 60 на сто спад в оборота спрямо 2019 година. Усети се липсата на студенти, организирани туристи, ученически екскурзии,  по-малкото провеждани тържества, празници и абитуриентски балове. Затварянето на хотелите в началото на пандемията бе почти равносилно на фалит, а за малките обекти, които не разполагат с достатъчно оборотни средства бе и фатално, обясни Стефанов.

Благодарение на разбирането, проявено от община Велико Търново, успяхме да разсрочим плащането на такси като тротоарно право и туристически данък, при това безлихвено, като тази мярка много помогна на бизнеса. В същото време държавата отказа да направи същото за  плащането на годишните данъци и за да ги разсрочим ни се наложи да платим наказателна лихва от 10% върху дължимата сума, което допълнително затрудни бизнеса, обясни Стефанов. Благодарение на ръста на индивидуалния туризъм и повечето гости през юли, август и септември туристическият бизнес във Велико Търново успя да оцелее и да покрие част от загубите си от затваряне на обектите за два месеца, заяви председателят на Регионалното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

Той подчерта, че намаляването на ДДС за заведенията от 20% на 9% е спасило 70 на сто от работните места в сектора на ресторантите и кафенетата във Велико Търново. Спирайки работата за два месеца на обектите държавата лиши тези хора от правото да се трудят и те останаха без месечни доходи. Част от собствениците, включително и аз, дори предложихме безлихвени кредити на своите работници, за да им помогнем, но те отказаха. Една част от тях се преориентираха в други сфери, но все пак успяхме да запазим две трети от наетия персонал, допълни Стефанов.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати