Новини

СПА курортите искат евросредства за инфраструктура в новия програмен период

   
СПА курортите искат евросредства за инфраструктура в новия програмен период

Балнео и СПА курортите настояват в новия програмен период да има европейски средства за подновяване на инфраструктурата в тях. Това обяви за TravelNews Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA). Организацията днес организира кръгла маса в Сандански по този повод със зам.-министъра на региналното развитие и благоустройството Деница Николова. Средствата и мярката трябва да бъдат заложени по бъдещата оперативна програма “Региони в растеж” за 2021-2027 г., обясни Кацарова. Съюзът засега няма изчисления колко точно пари ще бъдат необходими.

Основен проблем, пред който се изправят българските общини, на чиято територия има минерални източници, е силно амортизираната инфраструктура, старите тръби, лошото състояние на водоземните и водопреносните съоръжения и мрежите, които в по-голямата си част са изграждани в периода на 60 и 70-те години на миналия век. Финансовият ресурс, необходим на българските балнео и СПА курорти за решаване на най-сериозните проблеми, е огромен и непосилен за общинските бюджети. Находищата на минерални води в България, които са изключителна държавна собственост, са общо 102. Данните сочат, че до момента се оползотворява под 20% от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда, обясни Сийка Кацарова. Според нея се изисква огромен труд на експерти-хидрогеолози за оценка на съоръженията и набелязване на съответните мерки. Освен това трябва решение в спешен порядък, защото в един момент някой балнео или СПА курорт може да остане без минерална вода.

“Убедени сме, че голяма част от европейските пари през новия програмен период ще бъде насочена именно към инфраструктурните проекти. В бюджета на новата инвестиционна програма на Европейския съюз, чиято цел е в условията на световна пандемия да подпомогне рестарта на икономиките, за устойчива инфраструктура, са заложени 20 милиарда евро”, подчерта Кацарова. Без държавна помощ и финансиране чрез различните инструменти на Европейския съюз е невъзможно модернизирането на инфраструктурата в курортите. Общините ще разчитат и на публично-частно партньорство, когато става въпрос за възстановяване на градските балнеолечебници.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати