Заведения Новини

Властите въвеждат ограничения в дискотеки и барове

  22.10.2020 18:06  
Властите въвеждат ограничения в дискотеки и барове

Властите решиха да намалят капацитета на нощните заведения наполовина, като още една мярка срещу рязкото увеличение на заразените с короновируса. От 00,00 часа тази нощ посещенията в дискотеки и барове за развлечение на открито и закрито ще се допускат при заетост на местата на не повече от 1 човек на 2 кв. м, за да се осигури достатъчно разстояние. Досегашната заповед разрешава 1 човек на 1 кв. метър. Това обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

"Посещението на барове, дискотеки, нощни заведения, пиано барове и други подобни места за развлечения на закрито и открито се допуска при заетост на местата на не повече от 2 квадратни метра от общата търговска площ. По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса", обяви министър Ангелов, като подчерта, че до това решение се е стигнало след дълъг и конструктивен разговор. Той увери, че контролът на заведенията ще бъде засилен. "Там, където не се спазват мерките, ще бъдат налагани санкции. Няма да има компромис, тъй като залогът е животът на всички", категоричен бе Ангелов.

"Най-важното за бранша е да се запази здравето и живота на гражданите. Не бива да се допуска и ситуацията от март. Браншът няма да издържи още една подобна мярка", заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, който отхвърли възможността за затваряне на заведенията. След срещата обаче беше заявено, че ако се налага, следващата седмица ще бъдат предложени и други мерки.