Анализи

Британският в. The Times препоръчва Банско за ски

   
Британският в. The Times препоръчва Банско за ски

Въпрос, който си задава всеки снежен дявол, когато лятото избледнява и първите снежни вълни от есента прашат Алпите: „Къде можем да караме ски тази зима?“ Сега е моментът, в който много от нас обикновено биха резервирали следващото си пътуване. Но с нарастващите темпове на инфекция Covid-19 и системата за карантина stop-go, която всява хаос навсякъде, има много несигурност.
Добрата новина е, че можете да сте сигурни, че лифтовете ще работят и скиорите ще изпробват щеките си на сняг. Британците са твърдо решени да се включат в забавлението, привидно необезпокоени от ключовата роля, която се смяташе, че ски курортите като Ишгъл в Австрия играят в ранното разпространение на Covid-19 в цяла Европа.
Миналата седмица Ник Едуардс от специализирания туроператор Snowfinders съобщи, че резервационната активност е намаляла с 60% спрямо обичайните нива през септември. Чудото на тази цифра не е спадът, а 40-те процента от бизнеса, който продължава, тъй като почти всички големи ски дестинации са отпаднали от зеления списък на Обединеното кралство.
„Има много задържано търсене там“, отбеляза Едуардс. "Особено след внезапния край на миналия сезон."
Трябва ли да последвате примера и да внесете депозит? Зависи. Ако резервирате с компания, свързана с Atol, и почивката ви е анулирана, защото дестинацията се оказва в черния списък на Foreign Office, тогава ще можете да я отложите или да поискате възстановяване на сумата. Имайте предвид обаче, че последното може да отнеме време - обвързване на парите и ограничаване на възможностите. Така че, ако сте гъвкави по-добре е да резервирате в последния момент, дори ако това означава да карате ски в курорт, за който никога не сте чували.
Като алтернатива можете да вземете съвет за пътуване от Министерството на външните работи и да се отправите към, да речем, Френските Алпи, като просто приемете, че ще се наложи да седите под карантина след завръщането си.
Предполагаме, че малцина ще имат гъвкавостта да изберат това и повечето застрахователни полици за зимни спортове няма да покрият ваканцията ви ако пътувате въпреки разпоредбите за Covid-19 на правителството. Изключенията включват Staysure и MPI, които предлагат покритие за седмица във френските Алпи преди Коледа за около £ 50.
Battleface, която е специализирана в застраховането на рискови места, разработва политика, валидна за зимни спортове и дестинации извън списъка на „одобрените“ във Великобритания, и се надява тя да бъде готова преди ски сезона.
Ето кратко описание на някои ключови - и по-малко известни - ски дестинации и вероятността скоро да можете да се спускате по склоновете им.
 
Австрия
Ски подготовката на Австрия е в разгара си, а курортите в страната разчитат на немските туристи за приличнен зимен сезон. За съжаление обаче нивото на заразяване продължи да се увеличава и миналата седмица. Не е толкова висока, колкото във Франция, но все пак е доста над граничната точка на Обединеното кралство за пътуване без карантина. Може ли страната да се пребори с Covid-19 преди зимата, след което да го държи на ниски нива докато скиорите прииждат? Те със сигурност ще опитат. Очаквайте купоните в ски курортите да бъдат ограничени, тъй като се стремят да поддържат трафика през лифтовете.
Вероятност: 2/5
 
Франция
Подсилени от бума на посещаемост, френските планински курорти имаха отличен август и продължават смело напред с плановете си за зимата. Но ако високият процент на заразени в страната не бъде драстично намален - или Великобритания не промени критериите си за карантина - те няма да видят много британци, поне в началото на сезона. Имайте предвид обаче, че остават близо пет месеца до февруари. Дотогава втората вълна на Covid-19 може да е преминала.
Вероятност: 1,5 / 5
 
Финландия
Степента на заразяване във Финландия е една от най-ниските в Европа и от 23 ноември ще има нови правила за влизане, основани на тестове. Независимо от степента на заразяване у дома, пътуващите в ЕС или Великобритания ще могат да посещават Финландия за по-малко от 72 часа без карантина, при условие че покажат отрицателен резултат от тест за Covid-19 при пристигане. Ще карате ски по хълмове, които са като пъпки в сравнение с Алпите, но в Лапландия можете поне да сте доста сигурни, че ще има много сняг. Новината излезе едва миналата седмица и все още никой не е поел инициативата да предложи кратки почивки. Оглеждайте се.
Вероятност: 4/5
 
Швеция
Швеция е поела по различен път за справяне с пандемията. Не е имало тотално затваряне и не е имало и втора вълна, така че запишете си двата най-популярни курорта за бъдеща справка: Оре и Селен. Първият има писта от Световната купа и е едно от най-добрите места за нощни ски спускания в Европа. Селен има собствено летище и е подходящо за семейства. Със Ski Safari седмицата във втория започва от £ 599 за четиричленно семейство.
Вероятност: 4/5
 
Италия
Неотдавнашното нарастване на процента на заразени в Италия изглежда е спряло, така че страната остава най-добрата надежда за „нормална“ почивка в голяма алпийска ски зона. Там има голям избор: сигурения снеговалеж, пистите на голяма височина в Червиня, хели ски в Алания и грандиозните писти на Доломитите са сред акцентите в Италия. С Crystal една седмица в Кампитело в Доломитите започва от £ 539, полупансион, включително полети и трансфери.
Вероятност: 3/5
 
Словакия
След неотдавнашна инвестиция от 180 милиона британски лири, Ясна в планината Татри е големият коз на Словакия. С отлично ски училище и няколко фини ски писти за родителите, това е прекрасна дестинация за семейства. Нещо повече, за разлика от съседна Чехия, в Словакия досега няма значителна втора вълна от заразени. Недостатъкът е липсата на налични пакети, свързани с Atol, така че резервирайте в последния момент. Полетите до Попрад с Wizz Air започват от 70 паунда. Седмичното настаняване в хижа с Jasna Adventures започва от £480, B&B, за четирима, включително наем на оборудване и трансфери.
Вероятност: 4/5
 
Германия
Да, знаем, че не е точно топ ски дестинация. Но познавачите хвалебстват за неустоимата природа на Германия и изобилието от писти за средно напреднали - особено в недооценения регион Гармиш-Партенкирхен разположен в сянката на извисяващия се Цугшпитце. Momentum може да ви резервира кратка почивка, което е най-добрият начин да си я запазите- от £485, B&B, включително полети и кола под наем.
Вероятност: 4/5
 
Шотландия
Може ли това най-накрая да е зимата на Шотландия? Дестинация известна с лошото си време, но когато условията са подходящи, карането на ски на север от границата е вълшебно преживяване, особено когато обуете ските и се пуснете по склоновете на Кернгром. Тази зима Glenmore Lodge, близо до Авиеморе, предлага петдневни пакети от £750, пълен пансион, включително наемане на оборудване.
Вероятност: 5/5
 
Полша
От северната страна на планината Татри, Закопане е ски центърът на Полша - и неговите малки, удобни за начинаещи писти са божи дар за семействата решили да карат ски тази зима. Тук също има недостиг на пакетни почивки, но поне всичко останало е включено когато резервирате почивка с White Side Holidays. Едноседмичната почивка започва от £489, B & B, включително трансфери, уроци, лифт карта и ски под наем. Полетите до Краков с Easyjet започват от 47 £.
Вероятност: 4/5
 
България
България изглежда е аномалия – въпреки, че има ниво на заразени по-ниско от това в Словакия и ниво на тестване за коронавирус, което е до голяма степен подобно, тя попада в карантинния списък на Обединеното кралство. България може да се появи отново като ски дестинация тази есен, като ниските цени я правят атрактивна дестинация. Например в Банско, което е идеално за начинаещи и средно-напреднали, седмицата започва от £ 336, полупансион, включително полети и трансфери с Balkan Holidays.
Вероятност: 3/5
 
Словения
За съжаление, Словения изглежда върви по грешен път по отношение на нивата на заразяване и миналия четвъртък бе добавена към карантинния списък на Великобритания. Кранска Гора е нейният топ курорт. Разположено до мрачните, застинали от сняг Юлийски Алпи, това е вдъхновяващо място да направите първите си стъпки в ски карането, благодарение на широките, удобни за начинаещи писти. Inghams предлага седмица там на цена от £675, полупансион, включително полети и трансфери.
Вероятност: 3/5
 
И останалите . . .
Швейцария, САЩ и Канада са едни от най-големите имена в ските, но в момента те се държат на разстояние от британците чрез различни ограничения за пътуване. Не се отчайвайте обаче - доста време има до втората половина на сезона. Дотогава нивата на заразените може отново да бъдат по-ниски - или правителството може да е въвело по-нюансиран, интегриран, рационален подход към международните пътувания, основан на регионалност и достъпни тестове. Оптимист съм, знам, но кой снежен дявол не е.
 
Какво да очаквате по пистите
Основното удоволствие от зимната ваканция – обуването на ските и спускането надолу по планината със 100 километра в час - ще бъде непроменено. Но можете да очаквате други аспекти на преживяването да са повлияни от предпазните мерки за Covid-19. В повечето региони  те все още се финализират, но основните правила вече са ясни.
Маски за лице
Очаквайте да се наложи да ги носите в кабинкови лифтове, гондоли и във всички опашки за лифтове. В някои курорти ще се наложи да ги носите и на влекове и във всички обществени пространства на закрито - включително магазини, рецепции и салони на хотелите, центрове за наем на ски и барове и ресторанти, освен ако не седите на вашата маса. Маските също така вероятно ще бъдат необходими на местата за срещи на ски училищата в началото и в края на всеки урок.
 
Наем на ски
Очаквайте набор от мерки, предназначени да избегнат пренаселеността в центровете за наемане на ски: веригата Intersport ще разпределя билети на клиентите и ще ги извиква чрез текстово съобщение; други ще изискват да направите резервация онлайн преди да ги посетите - ако не го направят, най-добре е да ги избягвате, особено в натоварени седмици.
 
Партита в ски курортите
Не разчитайте на това. В италианските курорти, например, дискотеките са забранени и всеки трябва да носи маска за лице на открито между 18:00 и 6:00. В австрийския курорт Serfaus-Fiss-Ladis мерките са още по-строги, като властите предупреждават, че няма да има „никаква атмосфера на купон“ и че баровете ще работят повече като кафенета. Разбира се, събирането на по-големи групи от хора може да бъде разрешено в някои страни, но всеки разумен човек ще ги избягва - ако във вашия ски курорт има Covid-19, пиянска сесия, рамо до рамо с останалите гости, е най-сигурният начин да се заразите.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати