Новини Събития

Асоциациите на заведенията поискаха кметски оставки заради затварянето на дискотеките

   
Асоциациите на заведенията поискаха кметски оставки заради затварянето на дискотеките
  google

Двете асоциации на собствениците на заведения излязоха с обща остра позиция срещу решението на кмета на Перник да затвори нощните заведения в града заради разрастващата се епидемия от Covid-19. 
Авторите на позицията настояват за "незабавна оставка" на кмета Станислав Владимиров и заявяват, че "ще искаме оставката нa всеки кмет, който издава подобни, дискриминационни, противоконституционни и несъгласувани с потърпевшите заповеди". 
В събота Йорданка Фандъкова обяви, че София затваря нощните заведения за двуседмичен период. Университетите в столицата също са призовани да преминат в дистанционна форма на обучение. 
От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че затварянето на барове и дискотеки е "дискриминация срещу младите хора, които работят в заведенията, и отнемане на конституционното право на труд". 
"Изключително остро осъждаме манипулативното сатанизиране на заведенията и използването на съдбите на хилядите им служители за тяснопартийни цели и политически интриги". 
"Ако наистина има необходимост от затваряне на бизнеса, за да бъде запазено здравето, то тогава следва да се затвори всеки един бизнес, всички обществени сгради, транспорт, заводи, цехове, офиси, с други думи - всяко място, на което може да бъде разпространен вирус", се казва в позицията им. 
Ресторантите и баровете са сред малкото изключения от правилата за задължително носене на предпазни маски в България. Единствените по-сериозни ограничения за тях са свързани с намаляването на капацитета за брой клиенти, за да може да се осигури дистанция между масите. Заведенията успяха да накарат правителството да свали ДДС за продаваната от тях храна и безалкохолни напитки от 20 на 9%, освен че ползват схеми за подкрепа на заплатите на служителите. 

Сега те се определят като "изкупителна жертва" на "имитацията на мерки" и "предизборни борби", като заплашват да заведат искове за нанесени щети и пропуснати ползи. 
"Ние не сме епедимиолози, затова не знаем дали има нужда да се затварят бизнеси, но ако има такава здравна необходимост, то или се затваря всичко или нищо! Веднъж изтърпяхме дискриминацията, втори път няма да търпим!", се казва в писмото. 
"Единственото приемливо за нас решение е: забрана да работят всички търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки, за период от 10 дни (колкото се счита, че е инкубационният период на вируса). Смятаме, че мерките в момента са неефективни и ще доведат единствено до още по-големи икономически загуби и жертви!
Ако се налага затваряне, то се налага или за всички или за никого !", завършва позицията им. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати