Заведения

Фандъкова окончателно затвори дискотеките в София за 2 седмици

   
Фандъкова окончателно затвори дискотеките в София за 2 седмици

Затварят всички барове, клубове и дискотеки в София. Решението, взето на спешна среща на Софийския оперативен щаб, влиза в сила от утре сутрин и ще бъде в сила през следващите 2 седмици. 
Причината за радикалната мярка е все по-големият брой заразени с COVID-19 и приети в болница. Столицата вече е в "червената зона" за коронавирус в страната, като само за последното денонощие има почти 600 инфектирани. 
"Обсъдихме ситуацията в София. Тя става все по-тревожна. Увеличава се броят на хоспитализираните", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.
За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала, написа Фандъкова във Facebook.
Все по-притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница – днес в софийските COVID-отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава.
Въпреки увеличаването на леглата в болниците, в София вече се усеща недостиг на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните.
Ситуацията в столицата е доста динамична - само преди 2 дни здравният министър се разбра със заведенията да продължат да работят, но с намален капацитет. Вчера главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев намекна, че барове, дискотеки и стадиони могат да бъдат затворени. По-рано днес за това призоваха и от Българския лекарски съюз. В повечето европейски държави заведенията също са затворени. 
Кризисният щаб в столицата съветва да се работи онлайн, на смени или на отделни екипи, където е възможно и според спецификата на работата. "Важно е всеки от нас да спазва дисциплина и на работното място, защото заразяването в тази среда е лесно", пише Фандъкова.
Университетите в столицата също са призовани да преминат към онлайн обучение.
Малко по-рано днес кметът на столицата обяви, че ако тези мерки намалят заболелите от коронавирус в София, няма да се стигне до налагане на вечерен час в града.

 

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати