Събития

Конгресното бюро иска премахването на ограничението за събития до 30 човека

   
Конгресното бюро иска премахването на ограничението за събития до 30 човека

С ново писмо до Министерски съвет, Българско конгресно бюро – БКБ излезе с искане за спешна промяна на ограниченията за провеждане на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, описани в т. 5 на Заповед на Министъра на здравеопазването РД-01-626/27.10.2020 г..

Ограничаването на посещаемостта за конференции и изложения до 30 човека реално прави провеждането им невъзможно. Както беше акцентирано в предишното ни писмо от 15.10.2020 г., въвеждането на толкова рестриктивни мерки поставя пред сериозно изпитание всички заети в сектора на събитийната индустрия и ще доведе до директен фалит на бранша. Това от своя страна ще се отрази пагубно на всички останали икономически отрасли, пряко свързани с провеждането на събития.

Въвеждането на ограниченията няма да позволят провеждането на редица планирани значими мероприятия, чиято подготовка е вече в крайна фаза. Загубите за всички свързани с провеждането им ще бъдат колосални.

Без конкретен финансов инструмент в помощ на събитийната индустрията, ограничението „до 30 човека“ практически означава затваряне на конгресните и изложбени центрове, хотели и други специализирани обекти, както и преустановяване на работа на организаторите на конферентни събития, което ще доведе до техния фалит. Невъзможността на опериращите в бранша да обслужват банковите си кредити и освобождаването и на останалите им служители ще заличи  десетилетия труд и ще предизвика директна загуба на бизнеса с тежки последици за години напред.

В същото време, регламентът за други сходни събития, описани в т. 6 и т. 12 на заповедта, може да бъде разглеждано като дискриминация спрямо събитийния бранш.

Искането е ограниченията в т. 5 от заповедта да бъдат прецизирани по следния начин:

Конгресно-конферентни мероприятия да се провеждат при 30 % от капацитета на залата, така, както е регламентирано в т. 6 провеждането на културни и развлекателни мероприятия.
Провеждането на Изложения да се регламентира както базари на закрито в т. 12, а именно еднопосочно движение и спазване на дистанция от 1,5 м.
Още веднъж декларираме, че ще продължим безкомпромисно да спазваме санитарните препоръки и изискванията за физическа дистанция в нашите обекти в рамките на провеждане на всяко едно мероприятие.

С цел предотвратяване на масови фалити, предизвикани от евентуално допълнително затягане на ограничителните мерки, ние от Българско конгресно бюро – БКБ искаме спешна среща за обсъждане и въвеждане на конкретни мерки за подпомагане  и спасяване на събитийната и изложбена индустрия, която беше най-засегната и понесе най-тежкия удар от пандемията, през последните седем месеца.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати