Турагенции

АБТТА иска ревизия на забраната за екскурзиите

   
АБТТА иска ревизия на забраната за екскурзиите

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изпрати писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, в което настоява за ревизия или пълна отмяна на забраната за екскурзии. Това съобщиха за TravelNews от организацията.
"Обръщаме се към Вас от името на българските туроператори и туристически агенти във връзка с въведените със Заповед  РД-01-626/ 27.10.2020 нови временни противоепидемични мерки, и по специално -  ограниченията на т. 11 за организиране на екскурзии и групови посещения на туристически обекти", пише председателят на АБТТА Димитър Попов.
"Ноторно известно е, че пандемията COVID 19 предизвика огромно икономическо сътресение във всички сектори на световната икономика, а туроператорският и туристическият агентски сектор са  сред най-сериозно засегнатите бизнеси от световната криза. АБТТА изказва принципно съгласие  с необходимостта от предприемане на комплекси действия за ограничаване на разпространението на коронавируса и  спасяването на човешки животи, но заявява категорична позиция, че тези действия не трябва да възпрепятстват  свободното  движение и пътуванията.
Голяма част от българските туроператори – членове на Асоциацията  организират автобусни екскурзии.
Забраната за провеждане  на екскурзии е алогична  от гледна точка липсата на подобни ограничения за осъществяване  автобусните междуградски превози, въпреки, че участниците и в двата вида пътувания са подложени на едни и същи потенциални  рискове.
Формулировката не изяснява  правилата за осъществяване на този вид услуга, с начална точка българско летище и продължаваща извън територията на страната, и също така не дефинира понятието екскурзия като вид туристическа дейност.
Във втората част на разпоредбата липсват предписания относно размера на групата, която няма право да осъществява посещение на туристически обект - така в обхвата на  забраната биха попаднали групи и от 5, и от 25  посетителя, без оглед дали при това са били спазени или не  другите хигиенни стандарти и протоколи  на съответния обект.
На основание на горното и в контекста на спецификата на туроператорската дейност, като заявява, че нововъведените  противоепидемични  ограничения са неясни,  нелогични и безсмислени, и в този си вид заплашват да дестабилизират  крехкото финансово равновесие на сектора, АБТТА настоява за безотлагателна ревизия на административния  акт или  за  пълна отмяна на текста на т. 11.", завършва писмото до министрите.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати