Заведения Новини

Фандъкова официално намали работното време на ресторантите в София до 23.30 ч.

   
Фандъкова официално намали работното време на ресторантите в София до 23.30 ч.

Заведенията за хранене и питейните заведения в София ще работят до 23.30 ч., съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, съобщи във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Мярката ще важи от 1 до 12 ноември 2020 г. на този етап. Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации. Проверките на полицията и столичната здравна инспекция миналата нощ установиха работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения.  
Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта за ограничаване на работното време влиза в сила от 1 ноември с решение на софийския оперативен щаб.
Целта е с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна.
За вчера в София са регистрирани 1048 нови случая на заразени с COVID-19.  Тревожен е фактът, че нараства броя на хоспитализираните - от 449 на 28 октомври на 532-а на 30 октомври. Увеличават се и пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение.
Затова, отново призовавам всички, да спазваме мерките, пише Фандъкова. Да носим маска на закрити обществени пространства, в това число в градския транспорт и в магазините, в които пазарувате. Да спазваме дистанция от поне 1,5 м винаги, когато е възможно, включително и навън. Да мием ръцете си с вода и сапун. Правилата не са трудни, но намаляват в пъти вероятността от заразяване.
Проверките на екипите на общината, полицията и здравната инспекция продължават. За последните 7 дни са съставили 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушения на Закона за здравето и са проверени 820 граждани, с наложена карантина.


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати