Турагенции

ЕК иска от България връщането на парите по пакетните почивки 

   
ЕК иска от България връщането на парите по пакетните почивки 

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирани становища до Хърватия, Литва и Словакия, и официално уведомително писмо до България, за националните правила в нарушение на законодателството на ЕС за правата на т. нар. пакетни почивки, предаде "Ройтерс". Според еворопейските правила за пакетните туристически пътувания, пътниците имат право да получат възстановяване на платените суми по неосъществено пътуване. С пандемията от Ковид-19 много държави в ЕС приеха национални правила, с които позволиха на организаторите на тези пътувания да издават задължителни ваучери, вместо да възстановяват пари в брой за отменени пътувания, или да отлагат възстановяването на средства далеч след 14-дневния срок, предвиден в правилата на ЕС.

Тези национални правила нарушават изискванията на ЕС и ограничават правата на потребителите, отбелязва комисията. През май ЕК прие препоръка за ваучерите и настоя потребителите да имат възможност да изберат какво обезщетение да получат. През юли ЕК започна наказателни процедури срещу 10 държави. Хърватия, Литва и Словакия не са променили своето законодателство и комисията преминава нататък в наказателната процедура. В България през август влязоха в сила национални правила за пакетни пътувания, които въведоха задължение пътниците да приемат ваучер или възстановяване на сумата до 12 месеца след отмяната на пътуването.

България, Литва, Словакия и Хърватия разполагат с два месеца, за да отговорят и да предприемат необходимите мерки за отстраняване на установените от комисията недостатъци. В противен случай ЕК може да реши да изпрати мотивирано становище за България, а останалите страни от списъка да изпрати на Съда на ЕС.