Новини Турагенции

Културният туризъм е в абсолютен застой

   
Културният туризъм е в абсолютен застой

Културният туризъм е в абсолютен застой и не успя да се възстанови от март насам, като въобще не тръгна. Това обяви за TravelNews Даниела Стоева, управител на “Тандем травел” и доскоро председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според нея този вид туризъм ще се възстанови последен след кризата. Тя очаква след средата на другата година да потръгнат нещата. Чуждите туристи отказват да идват по такива програми. Освен това е ограничено провеждането на опера, филхармония, концерти, фестивали и др. културни събития, защото повечето на закрити пространства.

Аудиторията за културен туризъм е основно 60+, която е и най-рисковата в COVID пандемията, обясни Стоева. Това са обаче платежоспособни туристи, които търсят само подобни програми. От “Тандем травел” са посрещали до 500 гости годишно преди кризата само за оперни турове. Посетителите са основно от Германия, Австрия, Швейцария, Великобритания. Започнали са да разработват още испанския пазар. Имали са туристи дори от САЩ за Вагнеровия фестивал.

Чужденците идват предимно за опера и класическа музика. Първочанално гледат екзотично на България, но след това над 90% от туристите са изненадани и много доволни от Софийската опера и балет и Софийската филхармония, подчерта Даниела Стоева. Те оценяват продукта на много високо ниво. Впечатляват се от запазеното традиционно изкуство с пищните костюми и декори, които в Западна Европа вече са премахнати. След представленията от туроператора организират снимки и срещи с актьорите. Във ВИП салона на операта се прави и винена дигустация. Културните турове са около 5 дни като включват още посещението на исторически обекти и всички музеи в София, Пловдив и екскурзия до Рилския манастир.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати