Хотели

Здравният министър отказа хотелите да стават полеви болници

   
Здравният министър отказа хотелите да стават полеви болници

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов засега отхвърли идеята хотели да станат полеви болници за лечение на заразени с COVID-19 при изчерпване капацитета на болниците. След отказа на Ангелов, хотелиерите промениха намерението си и вече предлагат обектите им да се ползват за изолация на контактни лица, както и за такива под карантина.

Към момента заетостта на COVID леглата в болниците в страната е 30%, което е 4-5% от общия брой на болнични легла в страната.

"Единственото нещо, което съм направил, е разговорът, който проведохме с вицепремиера Марияна Николова. Тя изрази готовността си, ако леглата в болничната система свършат, т.нар. полеви болници да не бъдат правени в зали, а в хотели. Към настоящия момент нямаме необходимост, нямаме намерение и планове да настаняваме пациенти в хотели", отговори Ангелов.

От БХРА официално изразиха готовност да предоставят 3500 хотелски легла, като се очаква броят им да се увеличи при нужда. Кои точно места за настаняване ще се включат ще се разбере, след като от здравното министерство уточнят на какви санитарните изисквания трябва да отговарят "карантинните хотели" и каква ще бъде организацията на дейността, както и какви ще са условията за финансиране на тази дейност.

Към момента най-много легла са готови да предоставят хотелиерите от курорта Златни пясъци - 1000. В София хотелиери са предложили да пригодят 300 легла. Още 200 легла могат да бъдат отделени за тази цел в района на Каварна. Готовност е изразена и от хотелиери в други населени места.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати