Новини

Байдън официално е новият президент на САЩ

   
Байдън официално е новият президент на САЩ

 

Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ, съобщиха американските медии. 78-годишният бивш вицепрезидент на Барак Обама изпревари на финала Доналд Тръмп в ключовия щат Пенсилвания и така събра 273 електорални гласа, с което обезсмисли броенето в Джорджия, Аризона и Невада, където също води. 

Негов вицепрезидент ще бъде Камала Деви Харис, досегашен сенатор от Калифорния. Камала Харис е юрист, тя е дъщеря на Доналд Харис - професор по икономика, емигрирал от Ямайка и Шаямала Гопалан - индийски учен и активист за граждански права.

Джо Байдън е роден на 20.11.1942 г. в Скрантън, Пенсилвания в семейството на католици от ирландско потекло, и живее там в продължение на 10 години, преди да се премести в Делауеър. Байдън е сенатор от щата Делауеър от 1973 до 2009 г., а от 20 януари 2009 до 20 януари 2017 бе вицепрезидент на САЩ, след като неуспешно се кандидатира за президент през 2008-а. Джо Байдън е дългогодишен член на Сенатската комисия по външни отношения, бил е председател на Сенатската комисия по правосъдие.

Вероятно до встъпването на Байдън в длъжност ще бъдем свидетели на серия от съдебни дела, които се кани да заведе щабът на Тръмп. Според изборния закон на САЩ всички въпроси, свързани с изборите, трябва да се решат до 8 декември. На 14 декември избраните електори трябва да се събират в столиците на съответния щат и да потвърдят решението на щата. Електорите трябва да депозират решението си в Сената на САЩ на 3 януари, а на 6 януари Сенатът трябва да официализира решението на 538-те електори. Ако Байдън премине през това, президентската инаугурация трява да се състои на 20 януари 2021 г. във Вашингтон. 

Джо Байдън избра Камала Харис за свой кандидат за вицепрезидент
 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати