Новини Турагенции

Обединение бъдеще за туризма вече е най-голямото туроператорско сдружение

   
Обединение бъдеще за туризма вече е най-голямото туроператорско сдружение
Петте сдружения седят на една маса при вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

Учреденото в края на август Сдружение на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма” (ОБТ) вече е най-голямата неправителствена организация в бранша. “Към днешна дата членовете ни са 148, което е повече от другите асоциации, взети заедно. Това трябва да говори много на останалите”, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на ОБТ и управител на туроператора “Аполо”. Според нея следващата стъпка е всички пет сдружения на туроператорите да се обединят в една Конфедерация, за да защитават заедно интересите на целия бранш. ОБТ нашумя от март насам с исканията си за оставка на бившия министър на туризма Николина Ангелкова, която в крайна сметка успяха да бутнат от поста. През лятото организира и два протеста на туроператорите, агентите и екскурзоводите.

За сравнение в Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) влизат под 100 компании, като на последното си извънредно общо събрание през септември едва събраха кворум от над половината членове. Най-старата организация в бранша – Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) е представена от под 50 компании. Сдружение “Туризъм” е с около 20 членове, като то дори няма интернет страница, посочиха негови представители. Най-новата учредена организация е Българска асоциация изходящ туризъм (BOTA), която е съставена от 7 туроператора. Общо в бранша има около 3000 туроператора и туристически агенти, които са вписани в Националния регистър към Министерството на туризма. Повечето от тях не членуват в петте сдружения. Общо в тях влизат към 300 компании, което представлява едва около 10% от всички в бранша. Организациите се представят за национално-представителни по Закона за туризма, за да могат да участват в Националния съвет по туризъм. На практика обаче нито една не може да се похвали, че обединява над 50% от компаниите, за да бъде реално национално-представителна, както е в другите страни от ЕС, където има по една силна структура.

Разцеплението в сектора започна през август, когато ръководствата на най-старите асоциации - АБТТА и БАТА не подкрепиха протеста на туроператорите, който беше организиран от ОБТ. Въпреки това някои от членовете им се присъединиха към недоволните на площада пред Министерския съвет. Заради тежки обвинения към ръководството на АБТТА, оставки тогава подадоха председателят Даниела Стоева (управител на “Тандем травел”), зам.-председателят Ирина Найденова (управител на “Александър тур”) и Димитър Тодоров, член на УС и управител на „Травел Мениджмънт“. Именно бунтовниците в АБТТА бяха най-кресливи на протестите и се отцепиха в създаването на ОБТ. В АБТТА и БАТА се очаква отлив на членове през 2021 г., защото голяма част от компаниите са платили вноските си за тази година. Но някои вече официално преминаха в редиците на ОБТ.

Междувременно докато тече отливът на членове, в АБТТА се води и вътрешна битка между стария и новия управителен съвет, разказват представители на бизнеса. Тежки обвинения прехвърчат между Даниела Стоева, Ирина Найденова и подалата наскоро оставка от УС Димитрина Горанова (управител на „Хепи тур груп“ за България) от една страна, а другата са новият председател Димитър Попов (управител на “Пенгуин травел”), Байко Байков (управител на “Бохемия”) и Любомир Попйорданов (управител на “Одесия-ин”). Според туроператори, искрата е запалена от Димитрина Горанова, която е изразила несъгласие с работата на новото ръководство.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати