Новини Турагенции

Туристическа асоциация започна да прави екскурзии

   
Туристическа асоциация започна да прави екскурзии

Българска асоциация за рекреация и туризъм (БАРТ) започна да прави екскурзии в страната и чужбина без да има туроператорски или агентски лиценз. Затова алармираха пред TravelNews представители на бизнеса. Проверка установи, че организацията няма лиценз за туроператор и не е вписана в регистъра на туристическите сдружения към Министерството на туризма. В момента на сайта на БАРТ е обявена екскурзия до Одрин за един ден на 14 ноември и на 21 ноември 2020 г. Тръгването е от София в 0.30 ч., а обратно в 15 ч. На сайта няма обявена цена на екскурзията. През октомври са правени екскурзии до Батак, Копришкия брабой, Клисура, Севлиево, Софийската Света гора и други места в България.

„БАРТ не предлага туристически пакети по смисъла на Закона за туризма. Еднодневните пътувания не са туристически пакети, защото няма транспорт и настаняване. Подобни екскурзии всеки може да организира от читалища, до спортни клубове, пенсионерски клубове и други“, заяви Доброслав Илиев, председател на организацията. Асоциацията сама си организира еднодневните екскурзии за своите членове без търговска цел. Не се генерира печалба, обясни той. Ползват се транспортни фирми. Илиев даде за пример, че ако туроператор организира екскурзия до Мелник на цена от 30 лв., при тях е 10 лв., която сума покрива транспортния разход за наем на автобус и горивото. Според него с подобни екскурзии се търси социален ефект, защото са предназначени за социално слаби хора, с ТЕЛК и с увреждания. Илиев каза, че при туристически пакети с настаняване ползват услугите на туроператор – „Глобал тур“. Проверка в Търговския регистър показа, че Доброслав Илиев е собственик на „Глобал тур БГ“ ЕООД и на „Глобал консулт БГ“ ЕООД, която има лиценз за туроператор и агент.

Представители на бизнеса коментираха, че е крайно време да бъде направена промяна в Закона за туризма, където еднодневните екскурзии също да попадат под неговия обсег. Причината е, че всеки може да прави еднодневни пътувания без да е ясно кой носи отговорността за хората.

От сайта на Българската асоциация за рекреация и туризъм (БАРТ) става ясно, че членският й състав надвишана 3700 човека, като над 60% от лицата притежават ТЕЛК. От 09.05.2018 г. с решение №309 на Министерски Съвет, БАРТ е призната за Национално представителна организация на и за хора с увреждания. От 2015 г. сдружението е член на Глобалния договор на ООН и ENAT – европейска мрежа за достъпен туризъм. Членският внос е в размер на 10 лв. на година.

БАРТ е юридическо лице с нестопанска цел, осъществяващо дейност в обществена полза. Сдружението обединява на доброволен принцип физически лица, национални, регионални и местни организации и административни структури, национални и природни паркове, фондации, туроператори, туристически агенции, хотелиери, къщи за гости и семейни хотели, превозвачи, застрахователи и други лица от сферата на туризма, екологията, културата и производството, както и специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, които споделят идеите за социален туризъм, като “мотор” на местното и регионалното развитие, както, и опазването и устойчивото използване на българското природно, културно и историческо наследство като средство за социалната интеграция на хората с увреждания.

БАРТ функционира за постигане на следните цели: подпомагане на своите членове и защита на техните интереси на национално, регионално и местно равнище; опазване и устойчиво използване на българското природно, културно и историческо наследство; повишаване на информираността и утвърждаване на социалния туризъм в България като средство за интегриране на хората с увреждания и лицата в рискови групи; издигане нивото на професионална квалификация в сферата на туризма като цяло; утвърждаване на България като европейски значима дестинация за туризъм; интегриране на хората с увреждания и лицата в неравностойно социално положение, чрез рекреация, спорт и туризъм.

За постигане на целите си БАРТ участва в комисии, комитети, в технически конференции и в контакт с политическите лидери, пред които лобира за достъпен туризъм, както и за достъпна градска и извън градска достъпна архитектурна среда, достъпен обществен транспорт, възможност за достъпни спортни, културни и развлекателни събития, пише още на интернет страницата им.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати