Заведения Новини

Клубовете искат да работят за 8 декември и Нова година

  13.11.2020 18:42  
Клубовете искат да работят за 8 декември и Нова година

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България пуснаха писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и до здравния министър проф. Костадин Ангелов. Те настояват клубовете в България да работят при ясни правила на 8 декември и на Нова година. Всички заведения разчитат на приходите от организирани мероприятия и колегите изразяват притеснение относно невъзможността да се планира политиката по отношение на рекламата, събиране на капаро, организиране на партита, наемане на певци, DJ и др.
Затова молим за ясни и конкретни параметри, при които заведенията, включително и нощните клубове, които към този момент са под забрана за работа, ще могат да работят при нормални условия поне за тези два празника, които са изключително важни за бизнеса и ще бъдат глътка свеж въздух за всички - служители, артисти, собственици и не на последно място нашите клиенти, пише в писмото. 
Държим да обърнем внимание на факта, че 15 дни след затварянето на нощните клубове, заболеваемостта, свързана с Covid-19 ни най-малко не е намаляла, а точно обратното. Това за пореден път доказва и нашата теза, че не ние сме разпространители на заразата. Настояваме за определяне на правила за работа за 8 декември и Нова година, като предоставяме и конкретни браншови предложения:

1. Отпадане на забраната за работа на нощните клубове.
2. Отпадане на "вечерният час" за работа на заведенията до 23:30 ч.
3. Допустимост на заетостта на заведенията от един човек на 2м2.
4. В периода 15:00ч. - 18:00ч. заведенията да не могат да упражняват търговска дейност с цел пълна дезинфекция преди посрещането на вечерните резервации.
5. Задължително отстояние от 1.5м от маса до маса.
Важно е да отбележим и факта, че никакви мерки няма да предотвратят струпване на хора в домашни условия, като дори да има подобна забрана, контролните органи няма как да следят за нейното спазване. А това обезсмиля забраната за работа в по-горе цитираните празници. Нещо повече, при наличната във всички заведения аспирация и вентилация и липсата на такива в домовете на хората, ги прави по-безопасното място за празнуване. Затова настояваме за сформиране на работна група от експерти, които да уточнят мерките за работа. И не на последно място - нормалното провеждане на празниците със сигурност има отношение и към психичното здраве на хората.
Използваме случая, за да благодарим за добрия диалог, който имаме с министрите на туризма и здравеопазването и изразяваме надежда, че ще обърнете внимание на тези наши искания, завършва писмото на двете сдружения.Анкета

Коя дестинация предпочитате за лято 2021?


Резултати