Новини

България очаква най-голям брой туристи от Турция за зимния сезон

   
България очаква най-голям брой туристи от Турция за зимния сезон

През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с представителите на турски бизнес и туристически асоциации в Истанбул, където е на двудневно работно посещение.
Вицепремиерът коментира, че кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50%. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, поясни тя.
Министър Николова им благодари икономическия принос, тъй като благодарение на доброто партньорство стокооборотът между двете страни възлиза на почти 5 милиарда щатски долара. И допълни, че българското правителство подкрепя всяка бизнес инициатива и проект, които носят добавена стойност, разкриват работни места, увеличават стопанската активност. Ние сме две съседни и приятелски страни с интензивни и успешни контакти в сферата на бизнеса, бе категорична беше вицепремиерът Николова.
Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България. Очакват зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен до колкото позволява ситуацията.
От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията информираха, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново откроиха желанието за вложения в България и посочиха, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати