Анализи

САЩ могат да загубят близо 10 милиона работни места свързани с пътувания през 2020 г.

   
САЩ могат да загубят близо 10 милиона работни места свързани с пътувания през 2020 г.

Зашеметяващите 9,2 милиона работни места могат да бъдат загубени в сектора на пътуванията и туризма в САЩ през 2020 г., ако бариерите пред глобалните пътувания продължат да съществуват, разкри Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC).
Новата цифра идва от най-новия икономически модел на WTTC, който разглежда негативното въздействие на COVID-19 и ограниченията поставени върху секторите за пътувания и туризъм.

Според последните данни са засегнати 7,2 милиона работни места в САЩ. Ако няма незабавно облекчаване на ограниченията за международни пътувания, около 9,2 милиона работни места - повече от половината от всички заети в сектора през 2019 г., ще бъдат загубени.

WTTC определи четирите основни приоритета, които трябва да бъдат разгледани, включително приемането на изчерпателен и рентабилен режим на тестване при заминаване, за да се избегне предаването на заразата, повторното отваряне на ключови „въздушни коридори“ като между Ню Йорк и Лондон, и международна координация.
Предизвикателството за възстановяване на безопасното пътуване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени САЩ, тъй като се опитват да вдигнат на крака икономиката опустошена от COVID-19, който засегна особено силно сектора на пътуванията и туризма.

Икономическият доклад  на WTTC за 2019 г. разкрива, че пътуванията и туризмът са допринесли 1,84 трилиона долара за икономиката на САЩ и са отговорни за повече от едно на всеки 10 (10,7%) американски работни места.

В Северна Америка изследванията на WTTC показват, че между 10,8 милиона и 13,8 милиона работни места в пътуването и туризма са изложени на сериозен риск.
Роджър Доу, президент и главен изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация, каза: „Цифрите показват, че рестартирането на глобалните пътувания е абсолютно задължително от икономическа гледна точка и от гледна точка на работните места и може да се направи безопасно, като се възприемат мерки и технологии за здраве и безопасност, които са широко разпространени в туристическата индустрия. Отдалечаването от карантините и прилагането на практиките, за които знаем, че ще работят - главното сред тях е бързо, надеждно и ефективно тестване, универсалното носене на маски в обществото и използването на безконтактни технологии - ще помогне за възстановяване на доверието и растежа в индустрията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати