Новини

Туристи мамят с PCR тестове за пътувания

   
Туристи мамят с PCR тестове за пътувания

Пандемията направи пътуването до друга държава далеч по-турдно. Но по целия свят много хора се научиха да заобикалят изискванията за отрицателни PCR тестове преди полет, като купуват фалшиви резултати от черния пазар.

Въпреки че случаите на коронавирус се увеличават в световен мащаб, много туристически дестинации не могат да си позволят да затворят границите си за чужденци. Вместо това те са въвели строги изисквания за това кой може и кой не може да влезе, като обикновено изискват доказателство за отрицателен PCR тест, направен в рамките на определен период преди пристигането на туриста.

Но не всички са съгласни с тази проста уговорка. В различни страни се появяват данни за използването на фалшиви резултати, като не е ясно дали хората не могат да получат резултатите си навреме или просто не желаят да си направя тест.

Пътуването със самолет бавно се завръща. Преди пандемията милиони използваха въздушния транспорт, а след първия масов локдаун, едва 100 хил. са се качили на самолет. Сега броят на пътниците леко се покачва - до 800 000. От своя страна авиокомпаниите правят всичко възможно да осигурят безопасно пътуване.

За това туристическата индустрия започва да предприема мерки срещу измамните дейности, като планира да въведе изискване за цифрово качване на резултатите от тестовете и използването на приложения като CommonPass.

Във Франция седем души бяха арестувани на летището в Париж на 7 ноември, тъй като са представили фалшиви  резултати от PCR тестове. Те стрували между 150 до 300 евро, според АП. Обвинението срещу тях е за фалшифициране, използване на фалшификати и съучастие в измами. Грози ги солена глоба и пет години затвор.

Архипелагът Фернандо де Нороня в Бразилия взе необичайното решение да се отвори през септември само за посетители, които биха могли да докажат, че вече са имали Ковид-19. Сега там се изисква и доказателство за отрицателен тест за Ковид-19, направен в рамките на един ден преди заминаването.

В края на октомври там са арестувани четирима бразилски туристи, пътуващи с частен самолет по обвинения във фалшифициране на документи. Туристите представят резултати, получени три дни преди пътуването. Те отказват да си направят нов тест, а бързо след това си набавят нови документи с друга дата. Това обаче предизвиква подозрение у властите. Когато служителите се обаждат в лабораторията, се оказва, че те просто са променили датата на същите тестове.

Във Великобритания Lancashire Telegraph съобщава, че е разговарял с мъж, който твърди, че е фалшифицирал документи за свой приятел, за да може той да отпътува за Пакистан. "Съвсем просто е", каза мъжът, запазил анонимност, пред Lancashire Telegraph. "Всички познават някой, който си е направил тест за Ковид."

Той обяснява, че просто е изтеглил резултатите от теста на друг свой приятел, променил е името, датата на раждане и датата на теста и отпечатал документа.

Вестникът също така съобщава за случаи на фалшиви документи, продавани във Великобритания за 150 паунда и споменава туристически агент, който твърди, че е предложил на клиент фалшиви резултати за около 50 паунда, пише dnes.bg.

В Бангладеш собственикът на болница бе арестуван за продажба на хиляди фалшиви резултати от тестове на работници мигранти за 59 долара, съобщават от New York Times.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати