Новини Турагенции

Туроператорите искат ремонт на мярката 60/40

   
Туроператорите искат ремонт на мярката 60/40

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изпрати писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, в което настоява за промени на мярката 60/40, които касаят бранша. Това съобщи за Travelnews председателят на организацията Димитър Попов. „Нашата дейност е една от най-засегнатите от световната пандемия и ние на практика не работим заради наложените различни ограничения за пътуване, анулирани полети и затворени хотели, въведени забрани и ограничения от държавните органи и не на последно място - променено потребителско поведение – заради страх от пътуване, намалена покупателна способност и оскъпяване на пътуванията заради задължителни PCR тестове. В същото време, задържахме персонал с надеждата, че ще можем да осъществим резервации през летния сезон, когато за известен период имаше аздвижване както в страната, така и в чужбина. Запазихме персонала и след приключване на летния сезон с надеждата, че ще могат да се осъществят пътувания покрай коледните и новогодишни празници. С настоящото влошаване на епидемичната обстановка в България и света, прогнозите са за нива на продажбите през цялата зима идентични на тези от периода на извънредно положение през пролетта – почти нулеви“, пише в писмото.

В момента единствената работеща програма за подпомагане на работодателите, по която туроператорите могат да получат финансиране, е тази с ПМС №151 и променена от ПМС №278. Това е т.нар. мярка 60/40. Част фирмите са се възползвали от нея, но други не го направиха заради задълженията, които тя поражда, а именно: програмата задължава да се запази персоналът за период, равен на периода, за който е получена подкрепа. В същото време ние нямаме никаква яснота как ще се развива дейността ни в бъдеще и дали ще имаме приходи, за да изпълняваме поетия си ангажимент към служителите ни и да изплащаме техните възнаграждения, обясни Димитър Попов.

Основните искания на АБТТА са:

1. да бъдем включени в изключенията в ПМС 151, променено с ПМС 278 заедно с колегите от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" и икономическа дейност с код 49.39 „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде" по отношение на задължението да задържим персонала за срока, за който сме получавали обезщетение. Нашето предложение е това изискване да отпадне или да е ограничено до 3 месеца.

2. помощта да може да се използва и за новоназначени лица

3. помощта да се промени в отношение 80:20 и 80:0 в зависимост от това дали фирмата осъществява дейност

4. да се даде възможност да се изплаща на служителя по-ниско обезщетение от определеното в Постановлението

5. да може да се изплаща обезщетение и за нов служител, назначен на мястото на напуснал такъв или ползващ вид отпуск (например майчинство).

Мотивите по отношение на т. 1 са, че туроператорите са засегнати не по-малко от служителите в другите две икономически дейности. Сегашното положение ги задължава да задържат служителите за толкова време, за колкото са получавали помощ. На фона на неясното бъдеще и неизвестността до кога ще продължи всичко това, ние не можем да сме сигурни, че ще имаме възможност да изплащаме заплатите на служителите си. Липсата на ликвидни средства е в основата на всичките ни искания, се казва в писмото.

По отношение на т. 3 - в момента съществуват твърдения, че комбинацията на помощите 60/40 и допълнителните 290 лв. по РМС 429 подпомагат работодателите до отношение 80/20. Реално обаче при туроператорите заплатите са доста по-високи и това отношение не е такова. Липсата на приходи или наличието на минимални такива води до затруднение да се покриват ликвидните нужди на фирмите.

По отношение на т.2, т.4 и т.5 мотивите до известна степен се припокриват - от една страна с надеждата за успешен летен сезон, ние бихме наели служители в края на настоящата или началото на следващата година, за да могат те да са в помощ за подготовката на програмите. За тях обаче ние не можем да ползваме помощ. Същото се получава ако наш лужител напусне по собствено желание и ние назначим нов човек на негово място или ако направим разместване на служителите на съществуващите във фирмата щатове, обясняват още от АБТТА.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати