Новини Хотели

София може да свали с 90% данъка за стаи тип Airbnb и малки мотели

   
София може да свали с 90% данъка за стаи тип Airbnb и малки мотели

Патентният данък за малки мотели до 20 стаи и апартаменти тип Airbnb да падне от 250 лв. на 25 лева на стая. Такава поправка в Наредбата за определяне размера на местните данъци  и такси предлага Владислав Панев, общински съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение". По предварителни разговори предложението се посреща положително и от общинските съветници от управляващото мнозинство, каза Панев пред Mediapool.

"Предложението се отнася за места за настаняване до 20 стаи, включително и малки мотели, които са или с една звезда или без звезди", коментира пред Mediapool Панев.

В мотивите си до Столичния общински съвет той аргументира предложението си, че местата за настаняване трябва да бъдат подкрепени, защото заради пандемията натовареността им през 2020 година е почти нулева. В същото време приходите за бюджета от тях са минимални, под 0.1% от общите приходи. Именно затова Панев смята, че предложението ще има минимално отражение върху бюджет 2021 г.

Последните публични данни за представянето на местата за настаняване в столицата са за времето от 2010 до 2018 година. Те са регистрирани от доклад "Туризъм и въздушен транспорт в София" на Столичната агенция за инвестиции.

В него се посочва, че броят на реализираните в София нощувки се е увеличил повече от 2 пъти за периода 2010 – 2018 г., като е нараснал от 1 120 755 до 2 488 490 нощувки на година. Около 2/3 от нощувките са били на чужденци. След високия ръст на нощувките през 2016 – 2017 г., през 2018 г. той се забавя.

 
"Този факт може да се обясни както с постепенното насищане и стабилизиране на туристическия пазар в града, така и с по-активното навлизане на онлайн платформи за отдаване и наемане на частни места за настаняване като Airbnb, данните от които към момента не влизат в официалната статистика. За сравнение, по неофициални изчисления на ОП "Туризъм" ръстът на туристите и нощувките в София през 2018 г. всъщност е около 10%", пише в доклада.

През март тази година Airbnb обяви, че ще отпусне 250 милиона долара на наемодателите, използващи нейната платформа, за да смекчи ефекта от отменените резервации заради коронавируса.

Преди това платформата реши едностранно да обезщети изцяло потребителите, отменили резервациите си заради забраната за пътувания и наредбите за социална изолация. Мигновено наемодателите реагираха остро, защото мярката не бе съгласувана с тях.  В детайли, Airbnb реши да плати на даващите под наем 25 процента от сумата, която е трябвало да получат за всяка резервация, отменена заради коронавируса между 14 март и 31 май. От своя страна пътуващите, отменили резервацията си, могат да поискат пълно възстановяване на сумата или ваучер.

Ръководителят и съосновател на компанията Брайън Чески изтъкна, че това не е търговско решение, а решение, свързано с общественото здраве. Във видеопослание от дома си той изрази съжаление, че наемодателите не са били консултирани предварително, както се прави между партньори.

Компанията създаде и спомагателен фонд от 10 милиона долара за своите "супер-наемодатели" - много усърдни и с много висока оценка, които срещат трудности да изплащат заеми или наем заради отражението на здравната криза върху туризма. Ще бъде прибавена и функция, позволяваща на потребителите да изпращат дарения.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати