Новини

Затварят ресторантите. Забраняват събития и екскурзии

   
Затварят ресторантите. Забраняват събития и екскурзии

Нови мерки, сред които удължаване на срока на извънредната епидемична обастановка до 31 март 2021 година обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб след среща с премиера Бойко Борисов. Сред мерките е преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси. Забраняват се и всички спортни събития, както и събиране на много хора, включително частно организирани тържества. Продължава и забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и други. Те могат да работят само за доставки по домовете.

Спира се работата на всички магазини за нехранителни стоки, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма да има ограничения в дейността на обществения транспорт.

Мерките ще бъдат обсъдени на Министерския съвет в сряда и ще влязат в сила от петък, 27 ноември.

Целта на новите мерки е да се даде "глътна въздух" на лекарите, посочи министърът. Над 2000 са болните медици като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи директорът на "Пирогов" Асен Балтов на брифинга. Ако мерките дадат резултат, ще се направи всичко възможно за Коледа да се обмисли разхлабването им, обеща Ангелов.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати