Заведения Новини

Ресторантите и заведенията искат 7 мерки с обезщетения за затварянето им

  23.11.2020 20:21  
Ресторантите и заведенията искат 7 мерки с обезщетения за затварянето им

Във връзка с предстоящото затваряне на ресторантите, от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Съюза на заведенията в България (СЗБ) пуснаха писмо до премиера и министрите от кабинета, с което разполага Travelnews.
"Ние месеци наред проявяваме разбиране към пандемичната обстановка и полагаме сериозни усилия, за да съдействаме за нейното овладяване. Огромната част от нашия бранш спазва всички наложени мерки, а нашите организации винаги са призовали за строги персонални наказания за тези, които не го правят.
Проявихме разбиране и, когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест.
С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.
Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор", пише в писмото.
В тази връзка сдруженията предлагат:
1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени.
2. Мораториум върху кредите на бизнеса /юридическите лица/ за още 1 година, или поне за главниците към кредитите.
3. Спиране  или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020
4. Разсрочване на задълженията към бюджета, който са натрупани след 13 март 2020, за да се предотвратят запори, които предизвикват колосална междуфирменна задлъжнялост.
5. Компенсиране  на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.
6. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.
7. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.
 
Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив.
Затова молим да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и какви нива на кризата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?
Вярваме, че ще обърнете внимание на тези наши искания и ще помогнете на бизнеса и служителите ни да преодолеят този тежък момент, пише още в писмата на БАЗ и СЗБ.