Новини

Германия удължава карантината до Коледа

   
Германия удължава карантината до Коледа

Германия се насочва към удължаване на карантината заради коронавируса за още три седмици, поне до 20 декември, за да може да има семейни събирания на Коледа, заявиха днес регионални премиери от двете управляващи партии, предаде Ройтерс.

Мерките, въведени на 2 ноември и които трябваше да продължат до края на месеца, включват затваряне на ресторанти и барове, театри, музеи и плувни басейни, както и ограничение на социалните контакти - за частните събирания бе въведено ограничение за максимум десет души. Маските са задължителни и на открито.

На видеоконференция миналия понеделник, която трябваше да обсъди резултатите от първите две седмици на мерките, премиерите на провинциите не успяха да се договорят за въвеждането на нови ограничения въпреки настояванията на федералното правителство за това. Провинциите поискаха всяка от тях да разработва своя собствена стратегия.

Канцлерът Ангела Меркел вчера заяви, че са необходими допълнителни ограничения, но засега не казва какви.

След въвеждането на карантинните мерки броят на дневните заразявания с коронавирус в Германия спря да се увеличава, но не намаля, отбелязва Ройтерс.

Регионалният премиер на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хазелхоф, представител на Християндемократическия съюз, заяви на пресконференция. че е налице съгласие карантинният режим да остане в сила за още три седмици.

Регионалният премиер на Хесен Фолкер Буфиер, също от ХДС, заяви, че очаква мерките да останат в сила до 20 декември.

Премиерът на Мекленбург-Предна Померания Мануела Шлезвиг, от социалдемократическата партия, заяви пред германското радио "Дойчландфунк", че "много провинции смятат, че ноемврийската карантина трябва да продължи, особено в рисковите райони".

Общият брой потвърдени случаи на коронавирус в страната към 21.30 часа б.вр. на 23 ноември по данни на Университета "Джонс Хопкинс" е 945 638, а на починалите - 14 277. 

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви днес, че е много важно да се преговаря с различни компании, разработващи ваксина срещу КОВИД-19 предвид плановете първите ваксинации в страната да започнат през декември, предаде Асошиейтед прес.

Шпан каза това по време на посещение в германската компания "ИТД Биологика" (IDT Biologika), чиято ваксина се предполага, че ще бъде готова догодина. По думите на министъра ЕС и Германия "не разчитат само на една технология, само на една компания и на един екип от изследователи", защото не е известно "дали няма да има спънки, дали някоя компания няма да успее да стигне до финала по някакви причини".

Досега три компании са публикували обнадеждаващи предварителни резултати от изпитванията на разработваните от тях ваксини. Шпан каза, че има сериозни основания да се вярва, че в Германия ще може да започне ваксинация най-късно в началото на следващата година, дори в края на тази.

Германските власти планират до средата на декември да изградят специализирани центрове за ваксиниране срещу Ковид-19.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати