Новини

Определиха кои са най-скъпите дестинации за туристите

   
Определиха кои са най-скъпите дестинации за туристите

Има места по света, които са подходящи за туристи с по-малък бюджет. Те няма да прогорят дупка в джоба ви и да източат банковата ви сметка.

Държавите от класацията по-долу не са от тях*. Но ако разполагате със сериозни суми, не бива да ги пропускате, съветва World Atlas.

Говорим за скъп хотелски престой, таксита и изискани ястия, за да развалите небцето си. Ако парите не са обект и търсите място за пътуване и харчите сериозни суми в брой, ето страните, които са опори в много от най-скъпите списъци въз основа на проучвания като тези, публикувани от Hoppa и други като Travel and Tourism Доклад за конкурентоспособността.

Швейцария

С красиви кристално чисти езера, уханни цветни полета и покрити със сняг планини, Швейцария трябва да бъде в списъка с дестинации на всеки пътник. Тази малка страна без излаз на море разполага със зашеметяваща природна красота. 

CEO World Magazine обаче я определя като най-скъпата държава в света за живеене, а Цюрих е дом на Bahnhoffstrausse - най-скъпата търговска улица в света. 

С високите цени на самолетни билети, хотелски престой и превоз, Швейцария оглавява много класации на скъпи за посещение страни. Тя се нарежда на трето място в списъка на Hoppa с най-скъпи дестинации за почивка в света през 2020 г. 

Кайманови острови

Този живописен архипелаг, разположен в Карибите, е дом на девствени плажове с бял пясък, красиви коралови резервати, тюркоазено-зелени води и обещание за спокойно уединение. Това е рай за много туристи, които търсят спасение от натоварения си начин на живот.

Мястото се превърна в синоним на луксозен начин на живот през последните години до такава степен, че Hoppa му даде челната позиция в класацията на най-скъпите ваканционни дестинации. Почивка в този рай ще ви струва около 590 долара на ден.

 

Архипелагът разполага с най-скъпите хотелски стаи в света, възлизащи на колосалните 360 долара на човек средно на вечер.

Норвегия

Мнозина са привлечени от тази скандинавска страна заради богатата й култура, вкоренена в нейното викингско наследство, удивителните природни пейзажи и очарователните малки крайморски градчета.

Тя е дом на множество обекти от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, както и на красивите норвежки флорди. Осло - столицата на странат, е сред най-чистите и безопасни градове в света, но също така и сред най-скъпите.

Бъдете готови да похарчите около 258 долара на ден в Осло и дори повече, ако планирате да купувате подаръци, тъй като стоките и услугите са на около 50% по-висока стойност от тези в САЩ, например.

Дания

Лесно е да се разбере защо Дания е едно от най-любимите места за краткосрочни посещения на туристи от целия свят. Тя носи очарованието на средновековния викинг, а местните жители са винаги щастливи и приветливи.

Страната е известна със своята цветна архитектура, обградила водните пътища, както и безбройните си замъци. Много туристи се наслаждават на гледките и шума на столицата Копенхаген, докато не започнат да забелязват дупката, която остава в банковите им сметки.

Средните разходи в града биха били около 316 долара на ден. И макар да е относително евтино да стигнете до Дания със самолет, това, което ще ви разори, са цените на стоките и услугите - с 40% по-високи от тези в САЩ.

Швеция

Често наричана "северната Венеция" заради многобройните канали, които пресичат части от градовете й, Швеция е една от най-красивите скандинавски страни. Столицата й Стокхолм е шикозен и очарователен град с много дейности за туристите.

Можете да се разхождате и да се възхищавате на архитектурата или да посетите някой от многото музеи, за да се потопите във викингската култура. Макар и да не е толкова скъпа, колкото Ню Йорк или Швейцария, Швеция не е евтина за посещение.

Средно ще трябва да похарчите около 316 долара на ден, за да се насладите на тази скандинавска страна. И въпреки че самолетните билети са доста евтини, същото не може да се каже за престоя, стоките и услугите - с 30% по-скъпи от тази в САЩ.

Исландия



Една от най-красивите, ако не и най-красивата скандинавска страна, Исландия е перфектна дестинация за тези с малко повече пари. Често наричана Страната на леда и огъня, тя може да се похвали с живописни планини, ледникови лагуни, геотермални езера, скални и ледени образувания и невероятни гейзери.

Но тази много красота идва на висока цена. Класирана на пето място в ранглистата на най-скъпите дестинации в света, посещение на Исландия може да ви струва 447 долара на ден. Докато полетите са евтини, цените в страната са с 10% по-високи, отколкото в САЩ.

Япония



Мечтана дестинация за много хора по целия свят, Япония е дом на невероятни култура, природа и храна. В сравнение с други държави обаче, тя е едно от най-скъпите места за посещение. Столицата Токио е дом на известната улица Ginza, на която лъскавите дизайнерски магазини са готови да изпразнят кредитните ви карти.

Хотел в града ще ви струва около 300 долара на вечер, като говорим за място за настаняване с четири звезди. Такситата пък са сред най-скъпите в света. Затова Япония се нарежда на четвърто място в класацията на най-скъпите места за живот през 2020 г.

САЩ



С туристически горещи точки, като Ню Йорк и Сан Франциско, САЩ оглавява много класации със скъпи места за пътуване. Голямата ябълка е изключително скъп град и ще ви струва 464 долара на ден, следван от Лас Вегас с около 392 долара на ден.

Градът, който никога не спи, все още разполага с едни от най-скъпите хотелски стаи, чиито цени започнат от около 250 - 300 долара на вечер, което дори не включва стойността на такситата, вечерите и екскурзиите.

Обединени арабски емирства



Много градове, като Дубай и Абу Даби, през последните години се превърнаха в любими дестинации на тези с малко повече пари за харчене. Подхранвани от петролни богатства, тези места са се превърнали в бляскав свят на богаташи. Уникална архитектура, крещящи търговски центрове и изкуствени острови са свидетелство за тяхното богатство и любов към лукса.

С изискани екскурзии, като пътувания с хеликоптер и круизи с яхта, Дубай е една от най-скъпите дестинации за почивка, класирана на второ място в списъка на Hoppa. Петзвезден хотел ще ви струва средно около 300 долара на вечер, а най-скъпият круиз покрай брега на Royal Caribbean - около 33 000 долара. И не, това не е печатна грешка.

Великобритания



Отидете в Англия, за да видите кралицата, казват всички. Но това, което не ви казват, е колко ще ви струва. Посещението на един от основните бизнес центрове в Европа ще ви струва около 382 долара на ден.

Средно турист ще трябва да похарчи до 217 долара за нощувка в хотел в Лондон. Великобритания се характеризира и с едни от най-скъпите билети за влак в Европа. 

Франция



Известна със своята богата култура, история и кулинарни предложения, страната е едно от най-интересните места за туристи по целия свят. Париж си е спечелил репутацията на град на романтиката, но и на богатството и лукса.

Въпреки че днес има много бюджетни опции, които ще ви позволят да посетите града, един ден в Париж ще ви струва около 352 долара. Много исторически дворци са превърнати в хотели, а нощувката в един от тях е с цена от 26 000 долара на вечер.

Австралия



Мечтана дестинация за любителите на природата, както и за търсачите на приключения, Австралия е дом на Големия бариерен риф и прочутата опера в Сидни. Но освен това тя е скъпо място и за живот, и за посещение.

Освен високата цена на самолетните билети, стоките и услугите също са с около 10% по-скъпи от тези в САЩ. Според проучване на Hoppa средно туристите в Сидни ще трябва да отделят около 295 долара на ден.

* Класацията е базирана на данни на Hoppa



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати