Турагенции

Над 130 млн. лв. са щетите за туроператорите

   
Над 130 млн. лв. са щетите за туроператорите

За справедлива компенсация заради затварянето на дейности настояват браншове, засегнати от въвеждането на по - строги мерки срещу коронавируса. Очаква се предложения от здравния министър частичен локдаун да влезе в сила от петък - 27 ноември.

Пред Радио Пловдив Румяна Любенова, управител на туристическа агенция Welcome travel и е учредител на  Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма",  коментира, че спрямо този бранш икономически мерки до момента не са предприети.

Тя припомни, че туристическите агенции и туроператорските фирми бяха затворени на 17 март със заповед на предишния министър на туризма Николина Ангелкова.

Предприетите тогава мерки са се оказали неефективни за туристическия бранш, посочи Любенова. Тя акцентира на някои от тях - възможността да се кандидатства за максимална сума до 10 хиляди лева - по думите й, това са нищожни суми за бранш като туристическия.  Отделно -  мярката 60/40 също се е оказала неподходяща, тъй като е обвързана с плащания към бюджета.

Щетите

Близо 130 милиона лева - толкова са щетите върху бранша до този момент, според национално представителна анкета, чието оповестяване предстои скоро.

Всички мерки се оказаха неефективни, защото ние се озовахме в капан - спирала, в която движението е само надолу, коментира Любенова.

Тя обърна внимание на разходите на фирмите по плащането на работни заплати, поддържане на офиса - всичко това отваря  още по - голяма финансова дупка.

Исканията на бранша

10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти. Това са 10 % от оборота на фирмата - паричният поток, приходната част. Тези средства ще дадат ликвидност на фирмите.

Социалната мярка да бъде 80/0 за туристическия бранш, а не 60/40.

Нисколихвени кредити - в края на тази финансова година в бранша се очакват отрицателни резултати. Търговските банки не могат да предприемат нищо, докато министерството на финансите не даде положително становище. Министерствата трябва да започнат да разговарят помежду си, категорична е управителката на туристическа агенция.

Мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет. За да осъществяват дейността си, повечето фирми в този бранш се нуждаят от допълнително финансово кредитиране. Старите кредити са разчетени на база на 100-процентова дейност. А сега е трудно да се осъществява каквато и да е дейност и отново спиралата сочи силно надолу.

С тези мерки на първо време може да се покрие ликвидността на фирмите - да се покрият задълженията към кредиторите.

Европейските практики

В другите европейски страни се предприемат здравни ограничения, но наред с тях вървят и финансовите инструменти, които целят да подпомогнат затворените сектори.

При нас финансовото подпомагане изостава с огромни крачки. Вече почти 8 месеца няма никаква финансова подкрепа за нашия сектор, категорична е Любенова.

Емоцията като двигател

Всички колеги действат все още много емоционално - не са се отказали от идеята, че ще могат да заработят така, както са го правили. Вярваме, че в един момент нещата ще се оправят.

Маже би има малки фирми, които временно са затворили. Но при големите все още я има надеждата, че правителството ще намери начините и скорошни срокове да реагира на нашите искания.
Интервюто е пред Радио Пловдив.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати