Новини

Само 156 млн. лв. за затворения бизнес

   
Само 156 млн. лв. за затворения бизнес

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви на извънредната пресконференция в Министерския съвет, че ще бъдат отпуснати 156 млн. лв. за бизнеса по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Средствата ще бъдат предвидени за компенсиране на затворените бизнеси. Те ще бъдат предоставяни под формата на ликвидна подкрепа. Ще се търси вариант за подпомагане на фиксираните разходи или процент от оборота за трите седмици.
ББР е получила нотификация от ЕС за продължаване на подпомагането на бизнеса чрез търговските банки. Тя ще продължи да дава евтини кредити и да разсрочва такива.
Не е ясно как ще стигнат парите за всички бизнеси, коментираха от туристическия сектор. Само туроператорите настояваме за 130 млн. лв., казаха от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма".
Социалният министър Деница Сачева обяви, че п родължават мерките 60/40 и 80/20 за туризма.
"Приехме нова помощ за затворените бизнеси днес на Министерски съвет. Става въпрос за постановление за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лева на ден. За тази помощ ще може да се канидатства още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работнциите в неплатен отпуск. Мерките, които приехме днес, засягат общо 356 000 души. Другата мярка, която продължава, е плащането на 1000 лева на всички медицински специалисти. Обхванати са почти 18 000 лекари и медицински лица", подчерта социалният министър.
 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати