Хотели

Хотелиерската асоциация излиза от конгресното бюро заради новата Конфедерация

   
Хотелиерската асоциация излиза от конгресното бюро заради новата Конфедерация

Причината е, че организацията се присъедини към нова Конфедерация на българския туризъм само уведомявайки членовете си да своето решение. БХРА обаче не е съгласна да участва в подобно обединение, което не е на база принципни позиции, а въз основа на неясно декларирани интереси с политически нюанси. БХРА не е лидерска организация и решенията в нашата асоциация не се взимат еднолично, под нечия чужда дитовка. Затова и зад позицията ни да се оттеглем от БКБ стоят единодушно гласовете на всички в Управителния съвет на БХРА, която е основател и член на УС на Българското конгресно бюро.

Ние винаги сме готови да участваме в реално обединение на бранша, което ефетивно защитава интересите на сектора като цяло, а не на отделни играчи. И не създадено от министър, за което още преди време в свое телевизионно участие съобщи икономическия министър Лъчезар Борисов. Ние не искаме да бъдем употребявани за задкулисни игри и политически цели и да ни включват служебно в платформа, която събира на една маса единствено малка част от сектора.

Още през октомври 2017 г по инициатива на БХРА бе подписан меморандум за обединение на бизнеса. В него взеха участие нашите партньори от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) , Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българският съюз по балнеология и спа (БУБСПА), Асоциация на екскурзоводите в България (АЕБ), Асоциация на специализираните експерти в туристеческата индустрия (АСЕТИ). Нито една от тези организации, които представляват огромна част от туристическия бизнес и цели негови сектори не е поканена да се включи в новата Конфедерация. По този начин извън новата Конфедерацията реално остават всички организации на туропреатори и туристически агенти, включително и най-новата Обединени за бъдеще на туризма (ОБТ), най-голямата и най-старата организация на хотелиери и ресторантьори БХРА, която е единствен пълноправен член у нас на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета), БАХА (Балканският алианс на хотелиери и ресторантьори) и на ИХРА (Световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите), съслованата организация на екскурзоводите, спа специалистите от БУБСПА, които са член на европейската спа организация ЕСПА. Въпреки че нямаме самочувствието да сме група милиардери сме категорични, че реално работещия сектор в туризма не е поканен да се включи в така нареченото обединение, а вместо това БХРА се опитва да бъде прикачена, като част от БКБ в новия проект.

БХРА е против автоматичното и потайно включване като патерица на БКБ в нова платформа. Това е недопустимо за национално представена организация с 30-години история, 36 регионални структури и над 3000 членове в цялата страна, без да сме запознати с идеите, които тя ще защитава, целта на създаване, правилата на работа и ролята на БКБ в нея. Още повече, че при самото създаване се декларира политическа обвързаност, предвид че в официалния документ до нас се говори за „важни заявки, преди старта на предизборни кампании и нови мандати”.

През десетилетията, в които същестуваме ние ясно сме показали, че сме добър партньор, но и браншови коректив на държавното управление, засягащо сектор “Туризъм”, без да участваме в политически игри. БХРА отказва да е част от платформа, която не е ясно чии интереси ще защитава и затова прекратява членството си в БКБ, тъй като политиката му вече няма да кореспондира с политиките на БХРА.

БХРА ще продължи да защитава интересите на своите членове и да помага за изработване на политиките в туризма, но без да участва в политически игри. Ние ще продължим да задаваме работещи икономически решения, а не да се опитваме да правим политика на гърба на сектор, който допринася за над 10 на сто от икономиката на страната.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати