Новини

Затворените бизнеси ще получат помощ за процент от оборота

   
Затворените бизнеси ще получат помощ за процент от оборота

"Всички, които са затворени заради мерките, освен на тези 24 лева, ще могат да разчитат и на още една подкрепа, която сега подготвяме. Другата седмица ще е ясна. Тя ще е от поне 170 млн. лева. Това е подкрепа за бизнеса", заяви на брифинг в Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев.

Ще се даде право на пострадалите бизнеси да получат помощ от държавата, която да е определен процент от оборота. Кандидатстването ще е изцяло по електронен път. Целта е да сме по-бързи, добави той.

"Нека всички предприемачи и собственици да знаят, че за периода, когато бизнесът им е затворен, те ще могат да разчитат на още помощ", заяви Дончев.

От понеделник може да се кандидатства за вече обявената мярка - 24 лева на ден ще могат да получат служителите във фирми, които прекратяват дейността си заради епидемичните мерки. Условието е работниците да са осигурени на 8-часов работен ден и да са излезли е неплатен отпуск. Перите ще им се превеждат по банков път, след като работодателят предостави списък със служителите, които отговарят на условията.

Днес документите за кандидатстване за помощта от 24 лева на ден ще бъдат качени в сайта на Агенцията по заетостта, а в понеделник може да започне и кандидатстването. Тези, които бяха затворени от 28 октомври, ще могат да получат своите пари до 12 декември, заяви социалният министър Деница Сачева.

Томислав Дончев коментира и критиките на президента Румен Радев за бюджета за 2021-ва.

"Кого обслужва президентът Радев с апокалиптичните сценарии, които чертае? Това е само технология за трупане на политически дивиденти", заяви вицепремиерът.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати